Yasi je udaril: lahko le čakajo in molijo

Ciklon s 320 kilometri na uro in sedem metrov visokimi valovi primerjajo s Katrino.

Objavljeno
02. februar 2011 11.58
T. L./Mi. S./STA
T. L./Mi. S./STA
SYDNEY – Uničujoč ciklon Yasi je postal resničnost: Yasi, ki ga spremljajo vetrovi s hitrostjo do 300 kilometrov na uro, je kopno dosegel pri manjšem kraju Mission Beach na severu zvezne države Queensland. Po navedbah očividcev veter odnaša strehe in ruva drevesa, valovi naj bi dosegali do sedem metrov.

Lokalne oblasti opozarjajo, da gre za izjemno nevaren in uničujoč vremenski pojav, velika verjetnost je, da bo povzročil veliko škodo, pričakujejo pa tudi smrtne žrtve.

Pripravljeni na najhujše

Premierka Queenslanda Anna Bligh je dejala, da so imeli zadnji tako močan ciklon leta 1918. Več tisoč Avstralcev je domove zapustilo že preden je Yasi dosegel avstralsko obalo, okoli 10.000 pa se jih je preselilo v evakuacijske centre. Premierka je 164.000 prebivalcem pretežno turističnega mesta Cairns svetovala, naj ne razmišljajo niti sekunde, ampak takoj zbežijo. »Ne trudite se pakirati stvari. Zagrabite družino in pobegnite na varno!«

Tistim, ki so se odločili, da bodo ostali na svojih domovih, pa svetujejo, naj se dobesedno zabarikadirajo v najbolj varen del hiše (po navadi je to kopalnica) in si v tem prostoru naredijo tudi zaloge hrane, pijače, tam spijo in, skratka, na varnem počakajo, da ciklon mine.