Z aretacijo Italijana 
padajo zlate domine

S prijetjem pajdaša so pojasnili tudi roparska napada v pošto v Planini in Črnem Kalu.

Objavljeno
03. februar 2011 21.13
Iztok Umer
Iztok Umer
PORTOROŽ – Ali z aretacijo 28-letnega Patricka Dorija, italijanskega državljana romskih korenin, padajo domine okoli niza roparskih tatvin v zlatarne na koprskem in goriškem območju v zadnjih treh tednih? Koprsko okrožno tožilstvo je po ponedeljkovi aretaciji osumljenega Dorija, ki so ga kazensko ovadili za ogrožanje varnosti v cestnem prometu zaradi divje vožnje med Portorožem in Koprom, prejelo še kazenski ovadbi koprskih in goriških kriminalistov, da naj bi sodeloval tudi v petkovem oboroženem ropu v prodajalni Zlatarne Celje v Župančičevi ulici v Kopru in urarni in zlatarni zasebnika Šulina v Novi Gorici. Z aretacijo 39-letnega državljana Bosne in Hercegovine T. M. pa naj bi postojnski in koprski kriminalisti pojasnili tudi roparska napada na pošto v Planini in Črnem Kalu junija in oktobra lani. Po neuradnih podatkih naj bi bila ovadena roparja, ki sta po sredinem zaslišanju pri preiskovalnih sodnicah koprskega okrožnega sodišča končala v priporu, tesno povezana tudi s tatovi in tihotapci ukradenih osebnih avtomobilov. Nepridipravi naj bi se srečali in spoznali v obdobju, ko so bili v priporu.

Oboroženi vlomi in ropi v zlatarni bratov Butući na Tartinijevem trgu v Piranu, v urarno in zlatarno Šulin v Delpinovi ulici v Novi Gorici in prodajalno Zlatarne Celje v Kopru, ki so se kot po tekočem traku zvrstili med 12. in 28. januarjem, so vlili veliko strahu med lastnike zlatarn. V vseh roparskih napadih so bili pleni obilni. Ovadenemu roparju Patricku Doriju so prišli na sled, ko si je v ponedeljek dopoldne s pajdašem ogledoval zlatarno Jack na začetku promenade turističnega kompleksa Bernardin v Portorožu. Moška sta postala sumljiva prodajalki, ki je zaklenila vhodna vrata v zlatarno. Ko je osumljeni in ovadeni Dori prijel za kljuko vhodnih vrat in opazil, da ga prodajalka gleda in mu z roko kaže, da je prodajalna zaprta, je skupaj s kolegom, ki je bil nekaj metrov za njim, stekel proti osebnemu avtomobilu seat ibiza rdeče barve in s polnim plinom odpeljal s parkirišča bernardinskega hotelskega kompleksa. Omenjeni avtomobil so že v Strunjanu poskušali ustaviti policisti piranske postaje, vendar voznik ni upošteval opozoril policistov in je še z večjo hitrostjo odpeljal naprej proti Kopru. Pred Žusterno so čez cesto postavili žičnato oviro za prisilno ustavljanje vozil, kar pa je voznik pravočasno opazil, ustavil avto, ga z vratolomno vzvratno vožnjo obrnil nazaj proti Izoli, a ga je tam že čakala druga cestna ovira. Znova je obrnil proti Kopru in pri Moletu zapeljal v slepo ulico. Voznik in sopotnik sta zapustila avto in stekla proti Markovcu, tam pa so ju aretirali koprski policisti. Med zaslišanjem so koprski policisti in kriminalisti ugotovili, da je Patrick Dori njihov stari znanec. Decembra 2009 so ga skupaj s tedaj mladoletnim pajdašem aretirali zaradi vloma v prodajalno Zlatarne Celje v Portorožu. Odnesla sta nakit, vreden četrt milijona evrov. Koprsko okrožno sodišče je bilo do oba roparja kljub veliki vrednosti ukradenega nakita izjemno milostno; Dorija so obsodili le na dva meseca pogojnega zapora in ga po sodbi izpustili na prostost. Sodba za ta vlom še ni pravnomočna.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Pri oktobrskem ropu v črnokalsko poslovalnico je eden od dveh roparjev s pištolo udaril uslužbenko po glavi