»Z Mercatorjem naj se ukvarja AUKN«

Križaničeve besede mnogi označujejo za še eno izmed njegovih številnih napak.

Objavljeno
08. marec 2011 11.19
S. U.
S. U.
LJUBLJANA – Minister za finance Franc Križanič je, po poročanju časnika Finance, v torek zjutraj izjavil, da bi se s pomembnostjo Mercatorja morala ukvarjati agencija za upravljanje kapitalskih deležev (AUKN). »O nacionalizaciji minister ni govoril nikoli, dobro pa bi bilo v javnosti slišati tudi mnenje upravljavcev družbenega premoženja,« so izjave pojasnile njegove piarovke.

»Odločitev o strateškem pomenu Mercatorja za slovensko kmetijstvo in gospodarstvo bi morala oceniti tudi novoustanovljena agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Mogoče bo prav ta v Mercatorju prepoznala najmanj to, kar v njem vidijo prevzemniki,« je dejal Križanič.

Ker pa država v Mercatorju od leta 2005 pač nima več deleža, bi bil AUKN delež primoran kupiti.

Šefinja AUKN Dagmar Komar je za omenjeni časnik priznala, da poziva ne razume najbolje. »Na seznamu naložb, ki jih upravlja agencija, Mercatorja ni. Dokler vlada na priporočilo resornih ministrstev ne določi strateških naložb, ne moremo narediti ničesar. Torej, še enkrat, katera podjetja so strateške naložbe države, določajo ministri,« je povedala.

Kot so še zapisali v časniku Finance, naj bi medtem v hrvaškem Agrokorju , ki ga Križanič šteje za sovražnega prevzemnika, končevali zadnje popravke ponudbe za nakup 23,34-odstotnega deleža Mercatorja. Neuradni viri blizu Agrokorja pravijo, da bo hrvaški koncern ponudbo oddal. V tem primeru bi bili petkovi pogovori med vodstvoma Mercatorja in Agrokorja povsem nesmiselni.