Z rovokopačem 
do 100 kilogramov zlata

Iz italijanske zlatarne izginilo za okrog štiri milijone evrov zlatega zaklada.

Objavljeno
09. marec 2011 19.13
F. S.
F. S.
POGGIO BAGNOLI – Toskanska vasica Poggio Bagnoli s komaj 100 stalnimi prebivalci ima hotelčke, gasilski dom, ducat obrtniških delavnic in po vsej državi znano zlatarno Salp. V njej je tolpa vlomilcev in tatov, specializiranih za velikopotezne kraje, v noči na torek počistila blagajno in trezor za shranjevanje neobdelanega zlata. V spektakularni in v filmskem slogu izpeljani nočni akciji jih je, kakor so ocenili policisti, najmanj 10 odneslo več kot 100 kilogramov žlahtne kovine, vredne najmanj 3,5 milijona evrov.

Tatovi so pred začetkom vdiranja skozi debelo zunanjo steno z ukradenim rovokopačem in še petimi ukradenimi občinskimi vozili – šolskim avtobusom, kombijem mestnih redarjev, tovornjakom komunale in dvema službenima limuzinama županovega urada – blokirali vse štiri cestne dostope do naselja in mimo speljano državno cesto št. 69, ki kraj povezuje s 50 kilometrov oddaljenimi Firencami.

Tatinska tolpa, verjetno gre za isto, ki je v to zlatarno vlomila že pred petimi leti in odnesla za pol milijona evrov zlatih palic in ploščic in bila pred dvema letoma tam spet na delu, a je morala zaradi prezgodaj vključenega alarma zbežati pred policijo, je skozi pol metra debelo zunanjo železobetonsko steno prišla s pomočjo močnega in težkega kladiva, nameščenega na velikem rovokopaču.

Poldrugi dan po spektakularni kraji več kot stota neobdelanega zlata, vrednega več kot 3,5 milijona evrov – odnesli naj bi tudi za polno vrečo že izdelanega nakita in še nekaj neobdelane platine, tako da je bilo plena še za nekaj 100.000 evrov več, verjetno štiri milijone –, so bili preiskovalci nočne mojstrovine zelo redkobesedni.

Razvedelo se je le, da so šli v akcijo v torek ob 3.30, delo končali v pol ure in z dvema džipoma ali tremi pobegnili po poti med vinogradi. Prvo patruljno vozilo karabinjerjev iz Pergina Valdarna se je pred cestno blokado ustavilo le 12 minut po sproženju alarmnega sistema. Prepozno.