Za delavce v stiski bo vlada dala 300.000 evrov

Tako pomoč naj bi po oceni vlade potrebovalo med 600 in 700 tujih delavcev.

Objavljeno
17. februar 2011 18.22
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Vlada bo prek ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delavcem, ki so se znašli v težkem materialnem položaju in ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov, namenila 300.000 evrov. Kot je pojasnil direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir, gre za delavce SCT in Vegrada.

Gre za nujna sredstva za preživetje, ki jih bo omenjeno ministrstvo nakazalo humanitarnim organizacijam, so na vladi zapisali v sporočilu za javnost. Humanitarne organizacije bodo ta sredstva ob sodelovanju s pristojnimi centri za socialno delo zagotovile posameznim delavcem v materialni stiski. Tako pomoč naj bi po oceni vlade potrebovalo med 600 in 700 tujih delavcev. Za minimalno preživetje bi jim morali zagotoviti po 229 evrov na mesec, in sicer najmanj za obdobje dveh mesecev.

Na vladi sicer opozarjajo, da glede na veljavno zakonodajo Slovenija ne more zagotavljati finančnih transferjev tujcem brez dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji, lahko pa na podlagi zakona o socialnem varstvu zagotovi sredstva humanitarnim organizacijam, ki jih te namenijo za finančno pomoč tujim delavcem.

Humanitarne organizacije, ki se bodo lahko vključile v to pomoč, morajo izpolnjevati pogoje, da imajo status humanitarne organizacije, so splošne dobrodelne organizacije, kot dejavnost opravljajo pomoč socialno ogroženim in imajo vzpostavljeno mrežo po celotnem državnem območju.