Za konec nepokoriščine v sredo nad obrtnike

Tokrat granitne kocke ne bodo letele proti parlamentu in vladi.

Objavljeno
15. marec 2011 12.25
A. L.
A. L.
LJUBLJANA – Približno 3000 obrtnikov bo jutri mirno demonstriralo pred parlamentom in vlado (v sklopu državljanske nepokorščine), saj poslanci niso sprejeli zakonov, ki so po besedah obrtnikov nujni. Na izjavo predsednika vlade Boruta Pahorja, da so izpolnili 70 odstotkov zahtev ali pa so zadeve še v pripravi, podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Jani Ulaga odgovarja: »Vlada precej manipulira z izjavami. Jeseni smo izpostavili 10 najzahtevnejših področij oziroma pet področij, ki zahtevajo 10 zakonov. In če govorimo o zakonih, so šli skozi parlamentarno proceduro trije.« Ulaga vladi svetuje, naj se namesto hvalisanja, koliko je že naredila, raje intenzivno loti reševanja ukrepov.

Naši viri blizu vlade pa govorijo drugače. Trdijo namreč, da so izpolnili že osem zahtev od 10. Tako naj bi ostala odprta le še zakona, ki sta v pristojnosti ministrstva za promet in ministrstva za okolje in prostor.

Po naših informacijah, se bo z obrtniki jutri sestal tudi premier vlade, sicer pa je v pogovorih z njimi nenehno državni sekretar Miloš Pavlica.

Šubičeva in Gregorčičeva bosta zaprti

Obrtniki se bodo jutri ob 9.00 zbrali v Tivoliju. Do Šubičeve (tam je stavba parlamenta) bodo prišli skozi podhod. Cesta bo zaprta predvidoma do 10.15, razlaga Ulaga. Po urniku naj bi se izpred parlamenta odpravili po Erjavčevi proti Gregorčičeve, kjer je sedež vlade. Tam bodo mirno demonstrirali od 10.30 do 11.30.

Ulaga razlaga, da so pridobili vsa soglasja za miren shod. Ob tem dodaja, da jih bo demonstriralo največ 3000 – in še to bodo samo predstavniki obrti in podjetništva. Ulaga pričakuje, da izgredov ne bo: »Zagotavljamo vam, da smo odgovorni in dobro pripravljeni. Z naše strani jih zagotovo ne bo.«