Za nove avte odslej samodejne dnevne luči

S pomočjo ukrepa pričakujejo manj prometnih nesreč in večjo korist za okolje.

Objavljeno
07. februar 2011 14.25
Mo. S./STA
Mo. S./STA
BRUSELJ – Od danes naprej morajo biti vsa nova osebna in lahka dostavna vozila v EU opremljena s posebnimi dnevnimi lučmi, ki se ob vžigu vozila prižgejo samodejno in porabijo le 25 do 30 odstotkov energije navadnih luči (v primeru uporabe LED-sijalk pa le 10 odstotkov). Za tovornjake in avtobuse začne to pravilo veljati 7. avgusta 2012.

Roke določa spremenjena direktiva o namestitvi svetilnih naprav na motorna vozila, ki jo je Evropska komisija sprejela že 24. septembra 2008, članice pa so jo morale v nacionalne zakonodaje prenesti s 15. oktobrom predlani.

V Bruslju pričakujejo, da bo ukrep povečal prometno varnost, in sicer s povečanjem vidnosti vozil v dnevnem času, ob tem pa so dnevne luči  energetsko varčnejše kot tako imenovane kratke luči. Ko te vključite, se dnevne seveda izklopijo samodejno.

Evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani meni, da bo manjša poraba energije na evropskih cestah občutno znižala količino izpustov škodljivih toplogrednih plinov v atmosfero.