Za Sarkozyjem še Putin in Merklova

V ponedeljek s Sarkozyem, kmalu še obisk nemške kanclerke.

Objavljeno
01. marec 2011 22.14
M. K. L, K. K.
M. K. L, K. K.
LJUBLJANA – Dogovarjanje med Slovenijo in Rusko federacijo okoli plinovoda Južni tok je v sklepni fazi, trdijo viri blizu vladi. Premierja Borut Pahor in Vladimir Putin bosta dogovor o ustanovitvi rusko-slovenskega podjetja za Južni tok podpisala še ta mesec, 22. marca, ko bo ruski premier obiskal Slovenijo. Po naših informacijah bo srečanje potekalo na Brdu. Poleg dogovora o Južnem toku naj bi bilo znotraj ruskega obiska v Sloveniji podpisanih šest izjemno pomembnih mednarodnih pogodb s področja gospodarstva.

Kot je pred dnevi že pojasnil Igor Šjogolev, sopredsedujoči slovensko-ruski medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje, bo s skupnim podjetjem za Južni tok, ki ga bosta ustanovila ruski plinski gigant Gazprom in slovenska družba Geoplin Plinovodi, Slovenijo uvrstil med eno glavnih tranzitnih držav na Balkanu. Pojasnil je še, da bosta državi sodelovali tudi pri polaganju optičnega kabla vzdolž plinovoda Južni tok, ki bo služil tako za upravljanje plinovoda kot za komercialne namene.

Putin je sicer Brdo pri Kranju obiskal že leta 2001, ko je opravljal funkcijo ruskega predsednika. Pod slovenskim pokroviteljstvom je leta 2001 na Brdu potekalo prvo srečanje ruskega predsednika z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem. Medtem ko datum obiska nemške kanclerke Angele Merkel v Sloveniji še ni znan, prišla pa naj bi v prihodnjih mesecih, bo že prihodnji ponedeljek premier Pahor s francoskim predsednikom Nicolasem Sarkozyem podpisal strateško partnerstvo med Slovenijo in Francijo. Poznavalci ocenjujejo, da ima Sarkozyjev podpis dokumenta s Pahorjem za Slovenijo posebno vrednost, saj s primerljivimi državami v imenu Francije tovrstna strateška partnerstva po navadi podpisuje francoski predsednik vlade François Fillon, medtem ko jih predsednik države Sarkozy podpisuje le z velikimi in pomembnimi državami.

Sicer pa bo Pahor jutri odpotoval v Turčijo, kjer bosta s turškim premierjem Tayyipom Erdoganom sklenila partnerstvo o gospodarskem sodelovanju. Takšna mreža zavezništev naj bi Sloveniji zagotovila primerno vlogo v svetovnem gospodarstvu za prihodnost.