Začetek procesa v aferi Hypo Group Alpe Adria

Z začetkom procesa pa bodo oči znova uprte tudi v hrvaške politike.

Objavljeno
01. marec 2011 11.12
Mi. S./STA
Mi. S./STA
CELOVEC – Pred deželnim sodiščem v Celovcu se začenja prvi proces v primeru avstrijske banke Hypo Group Alpe Adria (HGAA), v katerem bodo na zatožno klop sedli bivši predsednik uprave te banke Wolfgang Kulterer ter menedžerja banke Gert Xander in Albin Ruhdorfer.

Trojici obtoženih bodo sodili, ker naj bi ob posredovanju pokojnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja odobrili posojilo v višini dobra dva milijona evrov letalski družbi Styrian Spirit, ki je kasneje razglasila stečaj, in posojilo 150.000 evrov zasebnemu detektivu Dietmarju Guggenbichlerju, čeprav za ta posojila niso imeli jamstev in so se zavedali, da ne bodo vrnjeni, piše v obtožnici.

Obtoženim v primeru, da jih sodišče spozna za krive nevestnega poslovanja, grozi do 10 let zapora. Kultererju, ki je banko vodil med letoma 1992 in 2006, pa v istem procesu sodijo tudi za dajanje lažnih izjav pred preiskovalno komisijo koroškega deželnega zbora v primeru Hypo, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Z začetkom procesa, v središču katerega stoji Kulterer kot ključna oseba v aferi, v kateri je bavarski Bayern LB prevzel banko Hypo Alpe Adria, se začenja pravna osvetlitev posla, ki je davkoplačevalce nemške zvezne dežele Bavarske stala več kot 3,7 milijarde evrov.

BayernLB je leta 2007 prevzel HGAA, čeprav so že takrat obstajali namigi o dodelitvi tveganih posojil. Po milijardni izgubi je bil BayernLB prisiljen hčerinsko banko konec leta 2009 za en evro prodati Avstriji in se odpovedati milijonskim terjatvam.

Nemški tednik Die Zeit je sicer v zadnji izdaji zapisal, da bo prvo sojenje v primeru HGAA tiha uvertura mogočne pravosodne opere, v kateri se bo v prihodnjih mesecih in letih razkrilo ozadje izgube milijard evrov. Časnik tudi pričakuje, da bodo to in prihodnja sojenja razsvetlila tudi zveze med politiko in bančnimi krogi na Hrvaškem.

V afero v zvezi s HGAA naj bi bil vpleten tudi bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki od 10. decembra lani zaradi sumov korupcije na Hrvaškem sedi v priporu v Salzburgu, kjer čaka na izročitev Hrvaški. Tožilstvo v Celovcu Sanaderja sumi sodelovanja pri odobravanju posojil banke hrvaškim vladnim inštitucijam in podjetjem v zameno za provizije.