Začetek sojenja Jacquesu Chiracu

Nekdanji predsednik Francije se danes na sodišču ni pojavil.

Objavljeno
07. marec 2011 19.00
Šp. S.
Šp. S.
PARIZ – Sodišče je začelo dolgo pričakovano sojenje nekdanjemu predsedniku Jacquesu Chiracu (78) zaradi suma korupcije. Politik, eden najbolj priljubljenih v državi, je obtožen poneverb (poneverjanja javnega denarja), zlorabe zaupanja in navzkrižja interesov, povezanih z njegovim mandatom, ko je bil še župan Pariza, torej preden je postal predsednik leta 1995, pa vse do leta 2007, ko je užival imuniteto pred kazenskim pregonom.

Predvsem mu očitajo, da je v času županovanja, med letoma 1977 in 1995, privržencem svoje nekdanje stranke Zbor za republiko, zdajšnje vladajoče Unije za ljudsko gibanje, priskrbel delovna mesta in jih uvrstil na plačilni seznam pariške mestne hiše in tako nezakonito financiral svojo politično stranko.

Jacques je prvi francoski državni voditelj, ki se mora zagovarjati pred sodiščem. Današnjega proceduralnega dela se ni udeležil, pričakujejo pa ga jutri. V primeru obsodbe mu grozi do 10 let zapora. Poleg Chiraca, ki naj bi imel zdravstvene težave, sodijo še devetim, med katerimi je tudi nekdanji vodja Chiracovega kabineta Remy Chardon, ki je zaradi postopkovnih nepravilnosti zahteval celo prekinitev sojenja.