Zadnji dan obvezne zimske opreme

Če se pojavijo zimske razmere, pa jo morajo vozila še vedno imeti.

Objavljeno
15. marec 2011 08.09
Mo. S./STA
Mo. S./STA
LJUBLJANA – Z današnjim dnem se izteka štirimesečno obdobje, v katerem morajo biti vsa vozila opremljena z zimsko opremo. Tako bodo lahko vozniki oziroma lastniki motornih in priklopnih vozil nanje lahko ponovno namestili letne pnevmatike, snežnih verig pa ne bo več treba imeti v prtljažniku.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca. Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Struktura zimskih pnevmatik ohranja pnevmatiko pri nizkih temperaturah dovolj elastično in ji zagotavlja boljši oprijem kot pri letnih.

Predpisano zimsko opremo pa morajo vozila imeti tudi zunaj omenjenega obdobja, če se pojavijo zimske razmere, to pa pomeni, da se sneg oprijema vozišča ali da je to zasneženo oziroma poledenelo. Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen 120 evrov, če onemogoča promet, pa 500 evrov in pet kazenskih točk.