Zagreb: 25 poškodovanih, 60 aretiranih

Množica se je zbrala tudi v Osijeku, kjer jo je skupil fotograf.

Objavljeno
26. februar 2011 16.41
Mo. S./STA
Mo. S./STA
ZAGREB – V Zagrebu je znova prišlo do spopadov med policijo in nekaj sto protivladnih protestnikov, ki so poskusili priti do sedeža vlade na Trgu svetega Marka, na katerem so javna zborovanja prepovedana. Potem ko so protestniki začeli metati različne predmete na policijo, so slednji uporabili gumijevke in solzivec.

Po kakšnih 15 minutah so posebne policijske enote protestnike potisnile proti Trgu bana Jelačića, ob tem pa bili deležni tudi napadov s kamenjem, steklenicami in še s čim. V spopadu je bilo poškodovanih 25 oseb, od tega 13 policistov, aretirali so okoli 60 ljudi. Kot so sporočili iz zagrebških bolnišnic, gre za lažje poškodbe, predvsem posledica udarcev ali kamnov.

Spopad se je začel ob 14.30, potem ko je nekaj sto mlajših protestnikov zapustilo miren protest, ki je potekal na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića, in se napotilo proti vladnemu poslopju. Med njimi so bile tudi manjše skupine nogometnih navijačev. V času spopadov se je končal večurni miren protivladni protest, na katerem se je zbralo približno deset tisoč vojnih veteranov. Veterani so potem stopili med nasilne protestnike in policijo, da bi preprečili nadaljevanje spopadov.

Napeto tudi v Osijeku

Prebivalci niso zadovoljni z vladno politiko v primeru prijetja vukovarskega veterana Tihomirja Pude, zahtevajo celo njen odstop. Približno tisoč protivladnih protestnikov se je zbralo tudi v Osijeku, potem ko so proteste spodbudili na facebooku. Tudi oni so zahtevali odstop premierke Jadranke Kosor, predvsem zaradi življenjskih težav, s katerimi se soočajo mladi.

Kot so poročali hrvaški mediji, so protesti v Osijeku potekali mirno, z izjemo fizičnega napada skupine protestnikov na fotoreporterja hrvaške foto agencije Pixsell, ki je bil v napadu lažje poškodovan. Tudi na osijeških protestih so bile skupine nogometnih huliganov.