Zaradi vagona še ne morejo do lokomotive

V nesreči je zaradi iztirjene lokomotive do 500.000 evrov škode.

Objavljeno
22. februar 2011 18.11
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Nesreča, ki se je zgodila v nedeljo v Zalogu in v kateri je iztirila lokomotiva s še tremi vagoni, je po nestrokovnih ocenah povzročila do 500.000 evrov škode, so povedali na Slovenskih železnicah. Kot navajajo, bodo sicer zadnji vagon z brežine potegnili danes, v sredo pa pride na vrsto še lokomotiva.

Zadnjega od vagonov bodo z brežine potegnili danes, šele potem bo možen dostop do lokomotive, je dejal predstavnik za odnose z javnostmi Slovenskih železnic Igor Hribar.

Povzročena škoda lahko po nestrokovnih ocenah doseže tudi 500.000 evrov, kar vključuje poškodbe na vagonih in infrastrukturi, treba pa je upoštevati tudi stroške zaradi sanacije ekološke škode, je povedal.

Vzrok nesreče še ni znan, vendar naj bi vsaj osnovne podatke po Hribarjevih besedah dobili do konca prihodnjega tedna. Preiskava pa bo trajala še nekaj časa, ker bo treba pogledati tehnične naprave na sami lokomotivi, z nje pa je treba pridobiti tudi dokazno gradivo. Do njega ne morejo, dokler lokomotive ne potegnejo iz brežine, pojasnjujejo na Slovenskih železnicah.

Dizelska lokomotiva je na železniški progi v Zalogu v nedeljo pri premiku sestava 20 vagonov naletela na tirni zaključek slepega tira in iztirila skupaj s še tremi vagoni. V njej je bilo približno 2000 litrov dizelskega goriva, v Ljubljanico pa naj bi ga steklo okoli 1000 litrov.