Zares ne gre iz vlade

Bo Južni tok namesto SD res smel usmerjati Zares?

Objavljeno
03. marec 2011 20.21
Jadran Vatovec
Jadran Vatovec
LJUBLJANA – Ko je ministrica za gospodarstvo, podpredsednica Zaresa mag. Darja Radić, premierju Borutu Pahorju zažugala z odstopom, če vlada, kot je ogorčeno poudarila, upravljanja elektrodistribucijskih podjetij (predvsem družbe Geoplin Plinovodi) ne bo že v kratkem prenesla na drugo, ustreznejšo ustanovo oziroma ga izpulila iz rok Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije (AUKN), so dobri poznavalci razmer na koalicijskem prizorišču na mah (v off the record pogovorih z novinarji) napovedali, da bo zdaj pač morala ministrica nujno storiti tudi še korak nazaj: »Je še prezgodaj za začetek predvolilnega umika stranke Zares iz koalicije. Brez skrbi, ministrica Radićeva bo zagotovo našla opravičilo za to, da bo kljub jezi ostala v ministrskem fotelju. Sicer pa se tako že nekaj časa govori, da ima Zares v rokavu močnejši adut za načelen, všečen odhod iz koalicije. Le zapomnite si: ko bo pravi čas za to, se bodo Gregor Golobič in njegovi sodelavci skoraj gotovo – raje kot na AUKN – sklicevali na zanje nesprejemljivi TEŠ 6.«

V čem pa je sploh tako velik kamen politične spotike zaradi upravljanja Geoplina Plinovodi? Ni nobena skrivnost, da ima (prek AUKN) na njegovo upravljanje vpliv predvsem največja vladna stranka (Pahorjev SD), Golobičev Zares pa ga tako rekoč nima. Četudi je podpredsednica drugega ministrica za gospodarstvo. Pa s kakšnim pompom je vlada pred približno pol leta razglasila, češ da prenaša upravljanje vseh državnih kapitalskih naložb na AUKN. In od takrat se ni spremenilo nič bistvenega – razmere so tako rekoč nespremenjene, evropske direktive so enake, uradniki so še vedno isti –, nekaterim v koaliciji pa le ni več vseeno, kdo bo bdel nad morebitno gradnjo Južnega toka, ki naj bi se je prav družba Geoplin Plinovodi lotila skupaj z ruskim Gazpromom.

No, ministrici Radićevi zdaj uradno menda ni treba več odstopiti že zaradi tega, ker naj bi vlada in, ne nazadnje, poslanci vladnih strank v državnem zboru njene želje upoštevali, ko bodo odločali o novem energetskem zakonu. Ko bodo? Tako ji je vsaj obljubil premier Pahor in ona je (za zdaj) nehala žugati.