Zaslišanje Ropa zasenčil dvojec Slapnik - Jelinčič

Zaresovec Slapnik in Jelinčič iz SNS sta zaprti del seje spremenila v cirkus.

Objavljeno
04. marec 2011 10.18
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Nekdanji premier Anton Rop je v času, ko je vodil vlado, nihče iz Patrie ni skušal stopiti v stik z njim ali skušal pri njemu lobirati za sklenitev posla za nakup patrij. Tako je vsaj zatrdil na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z ozadjem afere Patria.

Poudaril je, da bi bil to nesmisel, saj se kot premier ni ukvarjal z operativnimi odločitvami glede opremljanja Slovenske vojske. Je pa presenečen, da je vabljen na zaslišanje pred komisijo in da se ga poskuša povezati s patriami. »Z nakupom patrij nisem mogel biti niti nisem bil povezan,« je zatrdil. Tudi na rednih sestankih s tedanjim predsednikom države Janezom Drnovškom  predmet njune diskusije »nikoli niti slučajno ni bila patria«.

Pojasnil je še, da se je kot poslanec DZ striktno distanciral od pogovorov na temo afere Patria.

Slapnik in Jelinčič sejo spremenila v cirkus

Sta pa poslanec Zaresa Tadej Slapnik in poslanec ter predsednik SNS Zmago Jelinčič na zaprtem delu današnje seje parlamentarne preiskovalne komisije sprla in si grozila s fizičnim obračunom. Oba sta napovedala, da bosta drug proti drugemu vložila kazenske ovadbe.

Kdo bo koga?

Slapnik je dejal, da mu je Jelinčič grozil s fizičnim nasiljem. Zato napoveduje, da bo pri generalni sekretarki DZ sprožil ustrezne postopke, naj to grožnjo prijavi organom pregona.

V bran Jelinčiču pa se je postavil poslanec SLS Franc Pukšič. Dejal je, da je bil Slapnik tisti, ki je Jelinčiču grozil, da ga bo »vrgel skozi okno« in ga pri tem označil za potepuha.

Jelinčič povezuje Slapnikove grožnje z grozilnim pismom, ki ga je pred kratkim prejel in v katerem mu »grozijo s fizično eliminacijo«. »Nekako sem zaslutil tone grozilnega pisma tudi v grožnjah Slapnika,« je dejal predsednik SNS.

Slapnik prosi, da mu zagotovijo varnost med delom ...

Slapnik je v pisni zahtevi generalno sekretarko DZ Mojco Prelesnik že obvestil o incidentu. V zahtevi Prelesnikovo naproša, naj za pridobitev natančnega poteka dogodkov preveri magnetogram seje. Poziva jo še, naj sproži »ustrezne postopke pregona zoper poslanca Jelinčiča« in mu zagotovi varnost pri opravljanju dela poslanca.

... Jelinčič hoče, da Slapnika presedejo

Jelinčič pa je v pisni zahtevi, naslovljeni na predsednika DZ Pavla Gantarja, zahteval spremembo sedežnega reda v veliki dvorani DZ oziroma naj Gantar Slapnika »presede«. Po sedežnem redu v veliki dvorani državnega zbora namreč Slapnik sedi poleg Jelinčiča. Ta v zahtevi Gantarju navaja, da se zaradi tega »čuti ogroženega«.