Zaslišanje Slodeja se je sfižilo

Ko se je zaslišanje vendarle začelo, se je po nekaj njegovih stavkih pokvarila naprava za snemanje.

Objavljeno
18. februar 2011 10.24
Boštjan Celec
Boštjan Celec
LJUBLJANA – Na kazenskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani je potekala že sedma razprava v Čisti lopati. A se v dosedanjem postopku dosti dlje od prebrane obtožnice, ki gradbene barone Ivana Zidarja, Hildo Tovšak in Dušana Črnigoja ter peščico soobtoženih bremeni podkupovanj v zvezi nesojeno gradnjo stolpa na brniškem letališču, še niso prebili.

Tudi danes je bilo prvih nekaj ur namenjenih temu, ali bodo zaslišali ljubljanskega kriminalista Robert Slodeja, ki si je po prepričanju odvetnikov vso zgodbo preprosto izmislil oziroma jo je po njegovem naročilu v Nemčiji lažno izpovedal tajni policijski sodelavec Anton Urbas. Slodej se je doslej skliceval na zakon o policiji, ta zanj zaukazuje molčečnost. Notranja ministrica Katarina Kresal pa ga je pred dnevi deloma odvezala molčečnosti, toda zagovorniki obdolžencev bentijo, da le v delih, ki za ta postopek sploh niso pomembni in ga zatorej ne smejo skoraj ničesar vprašati o trikotniku med njim, Urbasom ter nemških kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem, kateremu je Urbas prodal zgodbo o Čisti lopati.

Zaslišanje Slodeja pa se je v popoldanskih urah vendarle začelo, vendar se je že po nekaj njegovih stavkih, da na določena vprašanja še vedno ne sme odgovarjati, pokvarila naprava za snemanje prič. Napočila je 16. ura, sodnici Vesni Podjed ni preostalo drugega, kot da sodni dan konča in napove, da se bo zaslišanje kriminalista nadaljevalo 4. marca, ko bo osma sodna razprava v Čisti lopati.