Zažgala je hrano 
in umrla s psom

Ogljikov monoksid je bil usoden zanjo in za mešanca, s katerim si je delila najemniško stanovanje.

Objavljeno
21. februar 2011 19.43
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
ŽALEC – Na stanovanjskem bloku v Čopovi ulici 1 v Žalcu še niso izobesili zastave, ki bi opozarjala na tragedijo, ki se je včeraj dopoldne zgodila v najemniškem stanovanju v pritličju. Že včeraj smo poročali, da so žalski gasilci med intervencijo v stanovanju našli truplo 45-letne ženske in njenega psa. Pozneje se je izkazalo, da se je tam najverjetneje z ogljikovim oksidom (monoksidom) zadušila 45-letna Jasmina Žgajner, ki je živela sama, družbo v osamljenih trenutkih pa ji je delal štirinožni prijatelj. Vrata, ki so edini vhod v stanovanje, so policisti zapečatili, saj kriminalistična preiskava za zdaj še ni povsem končana.

Preselila se je

Izvedeli smo, da naj bi se Jasmina Žgajner pred leti ločila od moža, ta naj bi zdaj živel nekje v Celju. V nesrečnem stanovanju je Žgajnerjeva prebivala šele kakšno dobro leto. »Pred tem je stanovala v sosednjem bloku. Od tam je morala, ker se je lastnik stanovanja odločil za prodajo, sama pa ni zbrala dovolj denarja, da bi ga lahko kupila,« so nam prijazno razložili sosedje. Tudi v bloku, kjer je do lani prebivala mati samohranilka, o zdaj pokojni niso našli žal besede. Pojasnili so nam, da so jo večkrat srečevali na dvorišču, kjer je sprehajala psa. »Vedno je prijazno pozdravila ali odzdravila,« se je spominjal eden od sosedov.

Od njih smo tudi izvedeli, da sin v zadnjih tednih ni več živel pri njej. »Preselil naj bi se k očetu v Celje,« so nam zaupali. Tako je mati samohranilka ostala v najemniškem stanovanju s svojim psom mešancem. Sin naj bi pogosto prihajal na obisk, a ga včeraj na srečo ni bilo k njej. Nihče ne ve, kako bi se razpletlo, če bi bil na obisku. Policisti in gasilci namreč predvidevajo, da je Žgajnerjeva v nedeljo dopoldne na indukcijsko ploščo v kuhinji pristavila lonec, najverjetneje legla na kavč, pozabila na pristavljeno hrano na štedilniku in zaspala. Ko je voda povrela, so začeli tleti in goreti bližnji kuhinjski elementi.

Vonj po zažganem

»Zjutraj mi je zmanjkalo plina, zato sem odšla v klet po novo plinsko bombo. Ko sem stopila na hodnik, sem že začutila vonj po zažganem. Sprva na to nisem bila pozorna, mislila sem, da se je nekomu prismodila hrana v loncu,« nam je povedala soseda v pritličju. Šele pol ure pred dvanajsto je postal na dim, ki je počasi uhajal skozi okna stanovanja v pritličju, pozoren mlajši moški. »Mladenič je nekaj nalagal v svoj avtomobil. Opazil je dim in takoj obvestil hišnika. Ta je stopil do stanovanja, zvonil, a ni bilo odziva. Izpod vrat je že prihajal močan dim. Na pomoč so poklicali gasilce,« se dogajanja z nedeljskega opoldneva spominja upokojena soseda.

Gasilci prostovoljnega društva iz Žalca so bili hitro na kraju dogodka, konec koncev je od sedeža gasilskega društva do bloka v Čopovi ulici je le dobrih 200 metrov. Toda pomoč je za nesrečno Jasmino Žgajner – izvedeli smo, da je bila že vrsto let natakarica na Rogli – in njenega štirinožnega prijatelja prišla prepozno. Oba sta negibno ležala na tleh v stanovanju.