ZDA uvedle sankcije proti Libiji

Gadafijev režim je prekinil stike s Francijo, ki je priznala upornike.

Objavljeno
12. marec 2011 10.32
S. N./STA
S. N./STA
WASHINGTON, TRIPOLI, PARIZ – Na severu afriške celine miru ni, spopadi med pristaši in nasprotniki Moamerja Gadafija se nadaljujejo, živahno pa je tudi na diplomatskem parketu.

Libija se je odločila začasno prekiniti diplomatske vezi s Francijo, ki je v četrtek priznala upornike, ki se borijo proti Gadafijevemu režimu.

Poleg tega je dejal, da naj bi v soboto v Libijo prispela misija ZN, da bi ocenila humanitarne razmere v državi. Obiskala naj bi bolnišnice ter preverila dobavo hrane in zdravil. Libijska vlada sicer pravi, da njene zaloge hrane in zdravil zadoščajo za šest mesecev.

Ameriško finančno ministrstvo je v petek sporočilo, da so razširili krog ljudi, ki jih zajemajo sankcije ZDA progi libijskemu polkovniku, njegovim družinskim članom in osebam z vrha njegove vlade.

ZDA so z doslej sprejetimi sankcijami že zamrznile 32 milijard dolarjev libijskega premoženja. Sankcije so zdaj razširili na Gadafijevo ženo Safio Farkaš in njena podjetja, zajemajo pa tudi štiri njegove sinove. Na seznam sankcij so dodali vodjo vojaške obveščevalne službe Abdulaha al Senusija, ki naj bi bil med drugim odgovoren za najemanje tujih plačancev.

Vodja urada za sankcije pri ameriškem finančnem ministrstvu David Cohen je sporočil, da širitev seznama sankcij pošilja jasen signal vsem, ki so v Gadafijevi vladi odgovorni za nasilje, da bodo ZDA še naprej stopnjevale pritisk in poskrbele, da bodo odgovarjali za svoja dejanja.