Zdravnik ni videl strdkov?

Zdravnik Zdravstvenega doma Kranjska Gora očitke odločno zavrača.

Objavljeno
15. marec 2011 19.15
Boštjan Celec
Boštjan Celec
LJUBLJANA, JESENICE – Sladkorna bolezen trikrat poveča možnost za nastanek krvnih strdkov, zaradi katerih je umrla moja mama, a zdravnik na to ni opozoril. Poznam gospo, ki je precej starejša od moje že pokojne mame in s sladkorno normalno živi, saj njen zdravnik uspešno odvrača krvne strdke,« je na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti sodijo zdravniku Zdravstvenega doma Jesenice Janku Kersniku, povedala Marija Robič. Zdravnika ne preganja tožilstvo, temveč Robičeva kot subsidiarna tožilka, saj je prepričana, da je zaradi njegovega ravnanja marca 2004 umrla njena mama Jožica.

Pred sedmimi leti, 11. marca 2004, se je Marija Robič oglasila v ambulanti Zdravstvenega doma Kranjska Gora, kjer je takrat delal Kersnik, osebni zdravnik njene mame. O tem, kaj se je dogajalo v ambulanti, sta Kersnik in Robičeva povedala drugačni zgodbi. Robičeva trdi, da je Kersniku povedala za precej slabo stanje svoje mame, ki je bila tudi sladkorna bolnica. Povedala je, da ima prebavne težave in da sama ne more niti na stranišče, od zdravnika pa zahtevala, da jo obišče na domu in pregleda. »Res je bilo v čakalnici veliko ljudi, zato sem rekla, naj gre na dom vsaj patronažna sestra. A na to ni rekel nič, le sedel je in skozi okno gledal gore. Na koncu me je pomiril, češ da gre zgolj za prebavne težave, ki se bodo uredile. To mi je dejal tudi naslednjega dne, ko jo je le prišel pogledat. Rekel je, da se bo mama kmalu vrnila iz bolnišnice. Res se je, a ne živa,« je povedala Robičeva, saj je njena mama isti dan, ko so jo hospitalizirali, umrla.

»Hči pacientke ni navedla nobenih alarmantnih znakov, zaradi katerih bi se odločil za pregled na domu,« pa je v svoj bran na sodišču povedal Kersnik in dodal, da bi ob podatkih, ki jih je takrat imel na razpolago, tudi danes ravnal enako. Po njegovem ni res, da bi bil pacientkin dolgoletni zdravnik, saj je to postal le pet mesecev pred dogodkom, ko se je Jožica Robič oglasila na pregled, saj je hotela na operacijo sive mrene. Takrat je na lastno pobudo opravil presejalni test za sladkorno bolezen in postavil diagnozo. Kersnik je sodišču med drugim pojasnil, da je pri težjih sladkornih bolnikih možnost nastajanja krvnih strdkov res večja, a to pride v poštev pri dolgoletnih bolnikih, Robičeva pa je imela šele začetno fazo bolezni. Pojasnil je tudi, da bi srčni infarkt, ki ga je še pred smrtjo doživela bolnica, res lahko ugotovil s kliničnim pregledom na domu, a za tega ni imel razloga. Kot razlog bi namreč štel znake, kot so visoka vročina, motnja zavesti ali če bolnica ne bi pila in ne bi odvajala urina. Kersnik je tudi zanikal, da bi Marija Robič izrecno zahtevala pregled na domu.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo aprila, o tem, ali je bilo ravnanje zdravnika malomarno, pa bo svoje povedal tudi sodni izvedenec.