Zidarja ni bilo, Slodej
 pa molči na Čisti lopati

Obramba meni, da zaradi odredbe MNZ ne more pojasniti pravega ozadja.

Objavljeno
04. marec 2011 19.22
Lovro Kastelic
Lovro Kastelic
LJUBLJANA – Če gledamo s stališča obrambe, ki v zadevi Čista lopata na ljubljanskem okrožnem sodišču brani gradbene barone Ivana Zidarja, Hildo Tovšak, Dušana Črnigoja ter še peščico drugih obtožencev, je bila tokratna obravnava zagotovo nekakšna farsa. Tožilstvo se med zasliševanjem kriminalista Roberta Slodeja tako rekoč ni oglašalo, Zidarja pa tako ali tako ni bilo – menda je hospitaliziran na ortopedski kliniki, a naj bi se po zagotovilu svojega zagovornika Boštjana Penka že v kratkem pojavil na eni izmed naslednjih obravnav. Potem pa se je začelo, predsednica senata Vesna Podjed je hotela prisluhniti posnetku zaslišanja Slodeja s prejšnje obravnave. »Ne dela! Ali nismo sklenili, da bomo to napako odpravili?« Ugotovila je, da zvočniki niso delovali ali pa sistem ni bil pravilno vklopljen, in pretrgala obravnavo. Med številno obrambo je završalo. »Banana republika!« je bilo slišati.

Po nekaj minutah se je lahko vendarle začelo zaslišanje Slodeja, drugega Zidarjevega zagovornika Aleksandra Čeferina pa je zanimalo vse v zvezi s tajnim policijskim sodelavcem Antonom Urbasom, ki mu je Slodej menda naročil, naj odpotuje v München in si pred tamkajšnjim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem preprosto izmisli, da Zidar podkupuje. To zgodbo je Slodej menda potreboval, da je sploh lahko začel preiskovati vso stvar in da je lahko tožilstvu naposled ponudil dovolj dokazov za vložitev obtožnice. Kolikokrat sta se pogovarjala tako po telefonu kot v živo, o čem sta se pogovarjala in tako naprej ...

Že pred časom je ministrstvo za notranje zadeve odredilo, da se lahko kriminalist Slodej sklicuje na to, da ni zavezan podajati kakršnih koli informacij. Slodej se je tako večkrat izognil odgovoru. »Zaradi vprašanja taktike in metode dela!« se je večkrat naučeno izrazil. »Ali je priča Slodej kdaj Antonu Urbasu izročila telefon, kot to navaja v svoji izjavi priča Urbas?« Slodej na vprašanje seveda ni hotel odgovoriti. Potem pa je planil Čeferin: »Pri tem zagotovo ne gre za vprašanje taktike in metodike dela, ampak gre po oceni obrambe za poizkus prikrivanja nezakonitega dela policije!« Ker je predsednica senata še naprej vztrajala pri zaščiti priče, je Čeferin podal zahtevo po njeni izločitvi. »Zaradi dvoma o nepristranskosti Vesne Podjed!« Ta zahteva je bila zavrnjena.