Zlorabe dekletca
 osumljena še mama

Odločitev tožilstva v tej zadevi Markačeva in Munc pričakujeta v šestih mesecih.

Objavljeno
10. marec 2011 19.09
Boštjan Celec
Boštjan Celec
MEŽICA – Po pričakovanjih se razplamteva zgodba o petkovem neuspelem poskusu izvršbe v Mežici, ko se je sodni izvršitelj Iztok Pečoler namenil z odločbo sodišča v rokah odvzeti očetu štiriletno hčerko in jo predati materi.

Preiskujejo tudi njo

Potem ko je dekličin oče protestiral proti poskusom izvršbe in so njegovi zastopniki iz svetovalnice Akcija! pomahali s tožilskim dopisom ravenskemu centru za socialno delo, da preiskava suma spolne zlorabe še zdaleč ni končana, sta Natalija Markač in psiholog Matic Munc iz svetovalnice Akcija! šokirala z novim dokumentom.

Na slovenjgraškem tožilstvu so namreč otrokovemu očetu izročili njihov predlog tamkajšnjemu okrožnemu sodišču za opravo posameznega preiskovalnega opravila proti dekličinemu dedku oziroma materinemu očetu. Osumljen je storitve kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Iz dokumenta, ki je zaradi varovanja osebnih podatkov skoraj v celoti prečrtan s črno barvo, lahko razberemo, da je ta osumljenec »storil kakšno drugo spolno dejanje z osebo drugega spola, ki še ni stara 15 let, na ta način, da je ... opisana dejanja storil z namenom, da bi zadovoljil svoj spolni nagon«.

Popolno presenečenje pa je, da tožilka v tem predlogu z 2. februarja letos kot osumljenca ni navedla le moškega, ampak tudi žensko, ki je drugoosumljena, da je »storila kakšno drugo spolno dejanje z osebo istega spola, ki še ni stara petnajst let, na ta način, da je v času od ... vse to pa storila z namenom, da bi zadovoljila svoj spolni nagon«.

Tudi mati je osumljena, da je zlorabljala svojega otroka, sta v en glas vzkliknila Markačeva in Munc. »Zakaj torej petkov poskus izvršbe? Otroka so hoteli predati osebi, ki ima status osumljenca, da ga je spolno zlorabljala. Zanima nas, kako se je lahko ta oseba sploh preselila v varno hišo in se mirno sprehaja med žrtvami takih podlih dejanj. Mar tam ne vedo, da je osumljena zlorabljanja svoje hčerke? Če kdo, so za tak materin status zagotovo vedeli na ravenskem centru za socialno delo, zato od ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika zahtevamo, naj nemudoma razreši direktorico CSD Ravne Sonjo Tiršek. Vedela je, da pristojni preiskujejo mater, pa je vseeno dovolila petkovo izvršbo.«

»Ovadili smo očeta«

Odločitev tožilstva v tej zadevi Markačeva in Munc pričakujeta v šestih mesecih, v tem obdobju sum spolne zlorabe ostaja in bojda tudi novih poskusov izvršbe ne bo, saj je treba zaščititi otroka. »Če pa sodni izvedenec potrdi, da je ženska zlorabljala svojo hčerko, bo tako ali tako postala predmet kazenskega postopka in sploh ne sme priti v stik z oškodovanko.«


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Materin odvetnik mag. Miran Kos vse obrnil na glavo