ZSSS: Vlada naredila za 4,5 milijona škode

Ustavni sodniki soglasno sprejeli odločitev, da referendum ni protiustaven.

Objavljeno
14. marec 2011 14.53
K. K./STA
K. K./STA
LJUBLJANA - Referendum o pokojninski reformi bo. Ustavni sodniki so ugotovili, da odložitev uveljavitve ali zavrnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ne prinaša protiustavnih posledic. »Na referendumu ne boste odločali o vladi, ampak o pokojninski reformi,« je prvi odziv predsednika vlade Boruta Pahorja.

Maja na volišča?

Zagrozil je, da se bo Sloveniji pripetilo veliko »slabega, če pokojninska reforma ne bo sprejeta«. Pahor je dejal celo, da bi zavrnitev pokojninske reforme pomenila »znak, da se za Slovenijo francosko-nemški vlak ustavlja na postajališču«. Prišlo pa bi lahko do tega, da bi morale druge države pomagati nam.

Po nekaterih neuradnih ocenah bo referendum maja. Če bodo volivci zakon zavrnili, državni zbor eno leto ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

ZSSS: Vlada je naredila 4,5 milijona evrov škode

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča. Izpostavljajo, da je sodišče tako onemogočilo poskus vlade, da bi s prepovedjo referenduma izločila ljudi iz sprejemanja odločitev, ki pomembno vplivajo na njihov materialni in socialni položaj.

Hkrati opozarjajo, da je vladna koalicija s tem naredila 4,5 milijona evrov škode v proračunu, saj je s postopkom pred ustavnim sodiščem prispevala k temu, da bosta referenduma o pokojninski reformi in o malem delu potekala ločeno. »Na ta način je Pahorjeva vlada račun za svoj strah pred ljudmi poslala ljudem, ki bodo z davki plačali njen poskus zaobiti ustavno določbo, po kateri ima v Sloveniji oblast ljudstvo,« so v sporočilu.

Aplavz iz SDS

Poslanec SDS France Cukjati je odločitev ustavnih sodnikov pozdravil. V stranki so zadovoljni, da »ustavno sodišče vsaj tokrat ni preprečilo referenduma. Sklep o prepovedi referenduma sme namreč sprejemati 'le s tresočo roko', kot menijo znani profesorji ustavnega prava.« Seniorji SDS so sporočili, da bodo glasovali proti, ker »ob tolikšni nezaposlenosti, ki se z vsakim dnem še povečuje, vladni pokojninski zakon ne bo rešil problema vzdržnosti pokojninske blagajne«.

NSi opozarja na posledice

Odločitev ustavnega sodišča so podprli tudi iz NSi. V sporočilo so zapisali, da se zavedajo, da je »pokojninska reforma potrebna, vendar pa ne v takšni obliki, kot jo predlaga vlada. Predlagane rešitve ne zagotavljajo dolgoročne rešitve problema, pač pa le mašenje luknje v državni blagajni. Posledice sprejetja pokojninske reforme so nepredvidljive. Menimo, da sama reforma ne razbremenjuje gospodarstva. Obremenjuje pa predvsem ljudi, saj uvaja preveč stroge pogoje za upokojevanje.«

Žerjav hvali reformo

Tudi v SLS so pričakovali takšno odločitev ustavnega sodišča. Je pa prvak SLS Radovan Žerjav ocenil, da je »pokojninska reforma pomembna za prihodnost Slovenije, vzdržnost pokojninskega in javnofinančnega sistema ter možnost ohranitve dosedanje ravni blaginje ljudi«.

GZS obžaluje

Na Gospodarski zbornici Slovenije obžalujejo odločitev ustavnega sodišča, ki dovoljuje referendum o pokojninski reformi, saj menijo, da Slovenija pokojninsko reformo potrebuje.
V Združenju delodajalcev Slovenije pa nad odločitvijo niso presenečeni in menijo, da je logična posledica nepripravljenosti vlade sprejeti socialni sporazum.