Župan je bil mafijec

Mestni svet je Tonyju Vallelongi takoj odvzel naziv častnega meščana.

Objavljeno
10. marec 2011 19.42
F. S.
F. S.
PERTH – Med enainštiridesetimi vidnimi člani kalabrijske kriminalne združbe 'ndrangheta, v kateri je 106 družinskih klanov (najmočnejša in že desetletje najbogatejša med štirimi italijanskimi združbami je imela po podatkih italijanske agencije DIA lani 44,5 milijarde evrov dohodkov), ki so jih v torek aretirali v Italiji, Kanadi, Nemčiji in Avstraliji, je bil za Avstralce in približno 25.000 prebivalcev mesta Stirling blizu Pertha največje presenečenje 63-letni Tony Vallelonga. Tako sta leta 1958, po preselitvi iz mesteca Locride v kalabrijskem hribovju, 10-letnega Domenica Antonia prekrstila oče Giuseppe in mati Adelina.

Potem ko so policisti zmotili premožnega podjetnika, nekdanjega župana (v obdobju 1997–2007) in od lani še častnega meščana Stirlinga pri družinski večerji v najmanj dva milijona avstralskih dolarjev vredni vili, je v sredo dopoldne že zasedal mestni svet. Vallelonga ni več častni meščan, so sklenili po debati, teh je od zdaj samo še osem. Tudi njegov veliki portret so sneli s stene in deponirali v klet mestne palače.

Tony Vallelonga, politik, velik gradbeni podjetnik, trgovec z nepremičninami in menda tristokratni milijonar, je obtožen sodelovanja s kalabrijsko 'ndrangheto, finančnega vodenja avstralske podružnice in pranja denarja. Aretiran je bil v sodelovanju z italijansko policijsko agencijo DIA (gre za poseben oddelek policije, specializiran tudi za boj proti sicilijanski mafiji, camorri iz dežele Kampanja in sveti združeni kroni iz Apulije), še prejšnji teden pa je v Perthu med poslovno večerjo večje skupine gradbenikov napovedal, da namerava prihodnje leto na volitvah kandidirati za guvernerja Zahodne Avstralije. S tem zdaj ne bo nič, čaka pa ga najmanj mesec dni pripora, po končanem sojenju pa še precej daljša kazen – od 10 do 18 let zapora.