Bodo v Cerodu tožili Macedonija?

Višje sodišče potrdilo, da je do ekološke takse upravičen tudi Šentjernej.

Objavljeno
20. november 2018 20.30
Posodobljeno
21. november 2018 11.37
Del zemljišča komunalne deponije na Leskovcu je v lasti občine Šentjernej. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Šentjernej – Dolga leta je novomeška občina dobivala ekološko takso zaradi odlagališča komunalnih odpadkov v Leskovcu. Toda višje sodišče je zdaj odločilo, da so do nje upravičeni tudi v sosednjem Šentjerneju, zaradi česar v podjetju Cerod, ki odlagališče upravlja, pričakujejo, da bodo Novomeščani del takse vrnili, ker da gre za neupravičeno bogatitev.

Poleg v novomeški Leskovec delno leži tudi na območju šentjernejske občine. Občinama se doslej ni uspelo dogovoriti o pravični razdelitvi okoljske takse, zato so v Šentjerneju proti Cerodu vložili tožbo. V novomeški občini so bili prepričani, da dajatev prejemajo skladno z uredbo in da Cerod kot zavezanec za plačilo pri tem upošteva navodilo carinskega urada. Večina deponije v KS Brusnice je na območju novomeške občine in ta je od sredine 2013 do konca lanskega leta dobila 1,37 milijona evrov okoljske takse.

322.000
evrov glavnice in zamudnih obresti mora po odločitvi sodišča plačati Cerod


V Šentjerneju so ves čas trdili, da so tudi oni upravičeni do takse, saj sta del deponije in zemljišče, kjer je čistilna naprava, na območju njihove občine, uredba o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih pa določa, da je ta prihodek občine, na območju katere zavezanec odlaga odpadke na odlagališče.

image
Radko Luzar, župan občine Šentjernej, je zadovoljen z odločitvijo sodišča. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Najprej jim je pritrdilo prvostopenjsko sodišče, po pritožbi Novomeščanov pa zdaj še višje sodišče. Cerod mora občini Šentjernej plačati 322.000 evrov z zamudnimi obrestmi od vložitve tožbe poleti leta 2016.


Zevnik za čimprejšnji sestanek


Šentjernejski župan Radko Luzar je za Delo povedal, da se je z vodstvom novomeške občine poskušal dogovoriti o razdelitvi ekološke takse, a ker z druge strani ni bilo posluha, so izbrali sodno pot. Del takse za nazaj namerava zdaj občina porabiti za ureditev komunalne infrastrukture in del za odplačilo dolgov.
Darku Zevniku, županu Metlike, ene od družbenic podjetja Cerod, ki skrbi za odlaganje odpadkov petnajst posavskih, dolenjskih in belokranjskih občin, ni povsem jasno, od kod naj Cerod dobi denar za izplačilo dolga, saj so takso odvajali v novomeški proračun. »Vsi družbeniki se moramo v najkrajšem času sestati,« meni Zevnik, ki je prepričan, da občine družbenice ne bodo finančno obremenjene.

image
Gregor Macedoni, župan občine Novo mesto FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Z novomeške občine, ki jo bo še naprej vodil Gregor Macedoni, so sporočili, da so bili stranski udeleženci v sodnem postopku in da se bodo o nadaljnjih postopkih odločili po proučitvi sodbe, ki pa občini ne nalaga nobenih obveznosti.

image
Del zemljišča komunalne deponije na Leskovcu je v lasti občine Šentjernej. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Direktor Ceroda Albin Kregar je za Delo povedal, da bodo Šentjerneju plačali dolgovani znesek, nato pa bodo od novomeške občine zahtevali vračilo denarja »iz razloga neupravičene bogatitve«.