Dijaki ne bodo več jezili prebivalcev Drske

Novo železniško postajališče Šmihel je država zgradila po dobrih štiridesetih letih obljub. 

Objavljeno
13. september 2018 16.00
Posodobljeno
13. september 2018 16.00
Potniški vlaki že vozijo dijake v Šmihel. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Novo mesto – Prebivalci Drske in dijaki novomeškega šolskega centra so po štiridesetih letih obljub vendarle dočakali železniško postajališče Šmihel v neposredni bližini šole. Naložba bo bistveno izboljšala prometno varnost vseh obiskovalcev te osrednje izobraževalne ustanove v dolenjski prestolnici. Brez zapletov pa ni šlo.

Doslej so namreč dijaki v jutranji in popoldanski konici dobesedno okupirali naselje Drska, kar je med prebivalci povzročalo slabo voljo.

image
Potniški vlaki že vozijo dijake v Šmihel. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Zelo sta bili obremenjeni Šegova in Cesarjeva ulica ter nekaj vzporednih manjših ulic, saj je bil pred začetkom pouka kakor tudi po koncu šole prevoz z avti skoraj onemogočen, zaradi česar so prek sveta krajevne skupnosti Drska v preteklosti že večkrat protestirali tamkajšnji prebivalci, saj so dijaki na železniško postajo Kandija in do avtobusne postaje ter obratno hodili po sredini ceste in tako jezili tudi voznike osebnih vozil.

600
dijakov že uporablja šmihelsko postajališče


Direktor šolskega centra Novo mesto Štefan David je povedal, da so šolo zgradili pred dobrimi 40 leti in že takrat je bilo obljubljeno železniško postajališče, kakor tudi dostop z avtobusi do šole prek obnovljene šmihelske ceste, kar pa se ni uresničilo.

487.000
evrov je stala naložba


»Gre za pomembno naložbo, ki zdaj omogoča vsem udeležencem v prometu večjo varnost, naši dijaki pa ne bodo več hodili po sredi ceste in jezili voznikov in tamkajšnjih prebivalcev,« je povedal David in dodal, da bo okoli 600 dijakov za prevoz v in iz šole odslej uporabljalo vlak.


Vodnike kradli kot srake


Naložba je Direkcijo RS za infrastrukturo stala skoraj pol milijona evrov. Brez zapletov pa kljub vsemu ni šlo. Postajališče bi namreč moralo biti uradno odprto že konec julija, a se to ni zgodilo, zato so ga prestavili na prvi šolski dan, vendar tudi takrat potniški vlaki še niso ustavljali, saj je izvajalec gradbenih del podjetje Ginex International naletelo na nepričakovane težave. Na direkciji so za Delo povedali, da so neznani storilci ukradli povezovalne sistemske vodnike, zaradi česar se je odprtje postajališča zavleklo. Nenavadno obrazložitev, ki pa je za Novomesto očitno nekaj vsakdanjega, smo preverili še na novomeški policijski upravi. Njihov tiskovni predstavnik Robert Perc je za spletno Delo sporočil, da so gradbincem med poletnimi meseci kar trikrat odtujili električne vodnike za signalizacijo v skupni dolžini 700 metrov, s čimer so izvajalca del oškodovali za približno 7000 evrov.