Kdo bo koga v Beli Cerkvi?

Žreb ne bo določil župana v topliški občini.

Objavljeno
06. december 2018 20.45
Posodobljeno
06. december 2018 20.48
V topliški občini je mogoče videti plakate obeh kandidatov na vsakem koraku. FOTO: Bojan Rajšek
Šmarješke Toplice – Po ponedeljkovi odločitvi občinske volilne komisije, da razveljavi volitve na volišču v Beli Cerkvi, so v taboru aktualne županje Bernardke Krnc zelo zadovoljni, česar pa ni mogoče trditi za nasprotnega županskega kandidata Marjana Hribarja, ki taki odločitvi nasprotuje. Na nedeljskih volitvah je namreč Krnčeva na tem volišču prepričljivo ugnala Hribarja.

Čeprav je še pred nekaj dnevi kazalo, da bodo v topliški občini prvikrat v Sloveniji z žrebom izbrali župana, se to vendarle ne bo zgodilo. Hribarju je uspelo z ugovorom na izid volitev na volišču v Orešju pridobiti en glas, tako da je že vodil z rezultatom 1017 proti 1016 glasov. Po odločitvi OVK, da razveljavi volitve v Beli Cerkvi, pa je v prednosti Krnčeva, saj gre za njeno volilno bazo.



Nedeljskih volitev se je namreč tu udeležilo 544 volilnih upravičencev (tri neveljavne glasovnice), pri čemer je Krnčeva s 363 glasovi izšla kot zmagovalka in zdaj vnovič računa na njihovo podporo. Toda z razveljavitvijo volitev matematični izračun kaže, da Hribar vodi z 839 glasovi proti 653 in v primeru zelo nizke volilne udeležbe bi lahko slavil zmago.

image
Občinska volilna komisija pred odločitvijo o razveljavitvi volitev v Beli Cerkvi. FOTO: Bojan Rajšek


Hribar razmišlja o pravnih postopkih


Predsednik OVK Fredi Bančev je povedal, da so se na volišču v Beli Cerkvi zgodile nekatere nepravilnosti, »ki so lahko vplivale na izid volitev«, zato jih je komisija razveljavila in ponovne razpisala za 16. decembra.

Hribar je za Delo povedal, da spoštuje odločitev komisije, vendar hkrati meni, »da je odločitev zunaj okvirov naše pritožbe, ki se je nanašala zgolj na eno neveljavno glasovnico in ta ne bi odločilno vplivala na izid volitev, zato sem prepričan, da volitev ne bi bilo treba razveljaviti«.

Volivka je namreč v nedeljo na tem volišču glasovala za Hribarja, njen sin pa je vse skupaj prečrtal in obkrožil ime protikandidatke ter glasovnico za povrh še zmečkal in tako vrgel v volilno skrinjico. Tamkajšnji volilni odbor je glasovnico štel za neveljavno, OVK pa je kasneje menila, da je pravilno izpolnjena in po ugovoru Hribarjeve pravne zastopnice v ponedeljek razveljavila volitve. »Proučujemo vse pravne možnosti. Kako se bomo odločili, bo znano v prihodnjih dneh,« je povedal Hribar, ki ni izključil upravnega spora.

image
Na volišču v Hiši žive dediščine v Beli Cerkvi je v nedeljo prepričljivo zmagala Bernardka Krnc. FOTO: Bojan Rajšek


Krnčeva volivce nosi v srcu


»Pozdravljam odločitev OVK, saj imam v tem kraju zelo močno podporo ljudi, ki jih resnično nosim v srcu,« je za Delo med drugim povedala Krnčeva. Hkrati je potožila, da so jo v času volilne kampanje pred drugim krogom županskih volitev neznanci trikrat poskušali izriniti z regionalne ceste na relaciji Novo mesto – Šmarješke Toplice, kar je tudi prijavila policiji.

Pravi še, da je bila deležno ogromno sovražnega govora na socialnem omrežju, zoper eno osebo pa je podala kazensko ovadbo, »ker je širila laži, da sem nepošteno prišla do svoje hiše«. Z novomeške policijske uprave so sporočili, da vse ovadbe skrbno preverijo. O konkretni fizični osebi, na katero se je nanašalo naše vprašanje, zaradi varstva osebnih podatkov niso odgovorili.