Macedoni: Novomeščani odločili, da nadaljujejo uspešno zgodbo

V Novem mestu je drugi mandat že v prvem krogu dobil Gregor Macedoni. 

Objavljeno
18. november 2018 19.00
Posodobljeno
19. november 2018 10.39
Gregor Macedoni FOTO: Simona Fajfar
Saša Senica, Simona Fajfar
Saša Senica, Simona Fajfar
V Mestni občini Novo mesto je po delnih neuradnih rezultatih zmagal dosedanji župan Gregor Macedoni s kar 65,3 odstotka glasov. Jože Kobe (GAS Novo mesto) je dobil 14,8 odstotka, Alenka Muhič (Zveza za Dolenjsko) 13,2, Rok Mežnar (Dobra država) pa 6,5 odstotka glasov.Gregor Macedoni se je ob svojem drugem mandatu za župana zahvalil svojemu volilnemu štabu in povedal: »Novomeščani so se danes odločili, da nadaljujejo uspešno zgodbo, sam pa vesel in verjamem, da jo bomo skupaj pisali prihodnja štiri leta.« Njegova ekipa naj bi, kot je dejal, zadnja štiri leta pokazala, da zna delati, in to so volivci tudi nagradili.Kobe se je na izid volitev za STA odzval z besedami, da so se »volivci odločili tako, kot so se, in volivci imajo vedno prav«. Predvolilno kampanjo je ocenil za korektno. V oceni Macedonijevega prvega županskega mandata pa je Kobe dejal, da bi se »dalo v tem narediti več«. V volilni kampanji so Macedoniju namreč očitali nepravilnosti pri nekaterih največjih projektih v občini. 

PREBERITE ŠE: Slovenskim občinam se v najboljšem primeru obeta 23 županj, v najslabšem 18

V Delovem pregledu, v katerih mestnih občinah se v Sloveniji živi najbolje, se je Novo mesto zavihtelo na sam vrh. V primerjavi sicer v nobenem pogledu ni najbolje, se je pa prestolnica Dolenjske vedno zavihtela v zgornjo polovico. Novomeščani imajo na razpolago pestro izbiro delovnih mest blizu kraja bivališča. Povprečna plača je nad slovenskim povprečjem (od mestnih občin so višje plače le v Ljubljani) in se je v zadnjem desetletju zvišala za tretjino. Stanovanjska problematika (ta je črna pika vseh mestnih občin) ni tako pereča, kot kaže statistika, saj je, v nasprotju z drugimi večjimi mesti, tu precej individualnih gradenj in objektov. Pereči težavi sta javni promet in cestna infrastruktura, je ugotavljal Karel Lipnik.

Zmaga Zevnika in Kambičeve, presenečenje v Črnomlju


V treh belokranjskih občinah je za vodilni položaj v občinah kandidiralo šest žensk in le dva moška. V metliški občini, denimo, izzivalki župana Darka Zevnika Renati Brunskole ni uspel veliki povratek na občinski politični parket. Aktualni generalni sekretarki Rdečega križa, ki ji sredi prihodnjega meseca poteče štiriletni mandat in se po neuradnih informacijah znova poteguje za to odgovorno nalogo v vodstvu te največje humanitarne organizacije v državi, je spodletelo zavihteti se na položaj prve dame v občini, kjer je pred leti že županovala. V politični bitki dveh kandidatov je izgubila z županom Zevnikom in po prvih neuradnih informacijah je prejela nekaj več kakor 30 odstotkov glasov.

V bitki dveh žensk v občini Semič je zmaga pripadla dolgoletni županji Poloni Kambič (SLS), ki je protikandidatko Sonjo Klemenc Križan (SDS) premagala za vsega nekaj deset glasov.

V občini Črnomelj je med štirimi kandidati za župana potekal hud boj, v katerem pa je po prvem polčasu zdaj znano, da gresta v nadaljnjo tekmovanje Andrej Kavšek (Lista za razvoj) in Maja Kocjan (SDS). Aktualna županja Mojca Čemas Stjepanovič (Desus, SD) je iz volilne bitke izpadla že po prvem krogu županskih volitev.

Bojan Rajšek


V Kočevju se je za mesto župana potegovalo pet kandidatov. S 70 odstotki glasov je zmagal aktualni župan Vladimir Prebilič.

V Ribnici je zmagal Samo Pogorelc, ki je premagal dosedanjega župana Jožeta Levstka.


Predvidljivi Zasavci

 
Matjaž Švagan, župan Zagorja, najmlajši med slovenskimi župani z najdaljšim stažem, je dobil sedmi mandat, po prvih neuradnih podatkih so mu Zagorjani izkazali dobrih 75 odstotkov glasov podpore. Imel je tri izzivalce.
 
Rezultati volitev so bili poleg Zagorja pričakovani tudi v Hrastniku, kjer se volivci po odhodu dolgoletnega župana Mirana Jeriča niso mogli odločiti za novo ime že v prvem krogu. V drugem krogu se bo novinar, sicer direktor Mladinskega centra Hrastnik Jani Medvešek z Listo za našo dolino (tokrat je prejel dobrih 30 odstotkov glasov) pomeril z rusistom, predsednikom sindikata prekarnih delavcev Markom Funklom z Listo Naš Hrastnik (skoraj 25 odstotkov glasov).
 
V Trbovljah bo že drugi mandat županovala Jasna Gabrič, ki je imela tokrat šest rivalov, dobila pa dobrih 66 odstotkov glasov volivcev; drugi je Jože Pustoslemšek z 11 odstotki. Vsi zasavski »zmagovalci« so nestrankarski oziroma neodvisni kandidati. Vseh, ki so napadali županski stol, pa je bilo kar osemnajst. 

Polona Malovrh

 

image
Šmartno pri Litiji FOTO: Bralec časopisa Delo

Povratek odpisanega v šmarski občini


V občini Šmartno pri Litiji se je nekdanji dolgoletni župan Milan Izlakar, ki ga je na županskih volitvah pred štirimi leti s približno 250 glasovi več premagal Rajko Meserko, uvrstil v drugi krog volitev. Za Meserkom je zaostal za pet odstotkov. Danes dopoldne so neznani storilci na ograji ob šmarski obvoznici razvili transparent in zraven postavili še pralni stroj. Izlakar je za Delo povedal, da se ne sramuje poklica, ki ga je predano opravljal, preden je postal župan leta 2002 takrat novonastale šmarske občine. Čuti pa se prizadetega, da ga nekateri prenapeteži žalijo, zato bo proti neznanemu storilcu vložil kazensko ovadbo, saj »transparent grobo žali in posega v mojo osebno integriteto«.

Bojan Rajšek


Kdo bo župan v Ljubljani? 

V Mariboru v drugi krog predvidoma Kangler in Arsenovič 

Župani gorenjskih občin

Bodo v Celju, Velenju in Slovenj Gradcu dobili novega župana že v prvem krogu?

Bo Koper tudi po volitvah obsijan z lučkami?