Šola obnovljena, zdaj so na vrsti mladi pari 

Na Trebelnem so odprli obnovljeno šolo in nov športni center. Župan Maver napovedal začetek gradnje vrtčevskega prizidka.

Objavljeno
05. oktober 2018 21.00
Posodobljeno
05. oktober 2018 21.00
Učenci na Trebelnem so zelo veseli sodobne in prostorne šole. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Trebelno, Mokronog – Na Trebelnem so danes pozno popoldan slovesno odprli povsem obnovljeno tamkajšnjo podružnično osnovno šolo in novo zgrajeni športni center. Zbrane sta nagovorila olimpionik Miro Cerar in častni občan občine Mokronog –Trebelno ter evropski poslanec Lojze Peterle.

image
Župan Anton Maver: Dosanjali smo sanje. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Dvanajst let je župan Anton Maver obljubljal domačinom novo telovadanico in naposled so jo vendarle dobili. »Vsi skupaj smo končno dosanjali sanje,« se je Maver slikovito izrazil za spletno Delo in priznal, da je v zadnjih letih kar malce s slabo vestjo obiskoval te kraje, saj so učenci in učitelji nujno potrebovali več prostora v šoli, kakor tudi telovadnico, ki jo doslej niso imeli. Vendar pa brez odrekanja ni šlo, saj se je občina morala odpovedati investicijskemu vzdrževanju cest in ves denar s cest nameniti novogradnji in obnovi. 

2,1
milijona evrov je stala naložba na Trebelnem.


Naložba je z opremo vred stala 2,1 milijona evrov, pri čemer je dobrih 350.000 evrov primaknil tudi Eko sklad, medtem ko država ni prispevala niti centa. Po besedah Mavra je tudi prostorska stiska v vrtcu velika, zato nameravajo v prihodnjih mesecih začeti graditi še prizidek, v katerem bo prostor za kombinirani oddelek vrtca. V dveh oddelkih ga namreč zdaj obiskuje 33 malčkov, vendar so potrebe večje.

56
učenk in učencev v tem šolskem letu obiskuje podružnično osnovno šolo.


Zato so se odločili za naložbo, ki bo stala dobrega četrt milijona evrov. Osnovno šolo do petega razreda v tem šolskem letu obiskuje 56 učenk in učencev, lani jih je bilo 61, v prihodnjem šolskem letu pa bo podružnico obiskovalo 67 učenk in učencev.


Bili so utesnjeni


Učenci te dolenjske vasi so se doslej od prvega do petega razreda stiskali v le štirih prostorih, niso imeli jedilnice, telesna vzgoja se je odvijala kar v razredu ali na hodniku in tudi učitelji so ta prostor koristili za učne priprave, saj svojih prostorov doslej niso imeli. »Prostorska stiska je bila res nepredstavljiva. Končno smo dobili tisto, na kar so čakale številne generacije.

image
Saša Brudar, vodja podružnične šole na Trebelnem. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Zdaj nam je občina res omogočila boljše pogoje in gre za dodano vrednost, o kateri smo še ne dolgo tega lahko le sanjali,« je povedala vodja podružnice Saša Brudar. Šoli so dozidali dve učilnici, imajo kabinet za individualni pouk, novo zbornico in garderobe, večnamenski prostor in med drugim tudi novo knjižnico. Zamenjali so vse dotrajane komunalne in elektro vode in zgradili telovadnico s površino 360 kvadratnih metrov, ki jo bodo uporabljali tako učenci, kakor tudi domačini.
 

Pravi podeželski podvig


Zbrane je nagovoril olimpionik Miro Cerar, ki je nove učne prostore in povsem novo zgrajeno telovadnico pokomentiral za pravi podvig na podeželju. Evropski poslanec Lojze Peterle pa se je svojim rojakom javil kar prek videa in jim zaželel obilico športnih užitkov v novi telovadnici, saj je prav šport pomemben del zdravega načina življenja. Vsem domačinom pa je svetoval, naj se potrudijo, da bo šola zmeraj polna.