V Novem mestu so prebivalci manj obremenjeni s skrbmi 

V našem pregledu, v katerih občinah se najbolje živi, se je na vrh zavihtelo Novo mesto. 

Objavljeno
13. november 2018 09.44
Posodobljeno
13. november 2018 09.45
FOTO: Shutterstock
Da Novo mesto živi in da so prebivalci manj obremenjeni s skrbmi, ki mučijo druge prebivalce Slovenije, kaže že nadpovprečna rodnost. Po vseh primerjavah, ki smo jih zajeli v našem pregledu, Novo mesto skoraj v ničemer ni najboljše, je pa v vsem v zgornji polovici. Novomeščani imajo na razpolago pestro izbiro delovnih mest blizu kraja bivališča. Povprečna plača je nad slovenskim povprečjem (od mestnih občin so višje plače le v Ljubljani) in se je v zadnjem desetletju zvišala za tretjino.

image
FOTO: Delo
Stanovanjska problematika (ta je črna pika vseh mestnih občin) ni tako pereča, kot kaže statistika, saj je, v nasprotju z drugimi večjimi mesti, tu precej individualnih gradenj in objektov. Meščani imajo tudi precej možnosti za preživljanje prostega časa. Manjka kakšen javnosti dostopen športni objekt, recimo odprt letni bazen, toda tudi ta primanjkljaj nadomeščajo bližnja zdravilišča. Kljub pestri športni zgodovini jim manjka še kakšen športni prvoligaš, trenutno imajo le košarkarje (moški nogometni klub je spet zdrsnil v drugo ligo).

Pestrost izbire zabavnih prireditev je s tem nekoliko okrnjena. Najtežje smo ocenili mestni vrvež, saj se mestno središče Novega mesta že dalj časa prenavlja. Mnenja Novomeščanov o družabnem življenju pa so precej različna; nekateri »v mestu« vedno srečajo kakšnega znanca, drugim se zdi mestno središče prazno. Povečuje se tudi turistični obisk, ki pa ga meščani dojemajo kot popestritev življenja. Od statističnih podatkov velja omeniti, da ima Novo mesto najvišjo nataliteto med mestnimi občinami, kar tudi odraža dobro kakovost življenja v tem okolju. Težava je zdravje prebivalcev, saj ima Novo mesto nadpovprečni delež bolniških odsotnosti.

Črna pika je tudi javni prevoz. Sicer ni pričakovati, da bi imelo mesto s 37.000 prebivalci razpredeno mrežo avtobusnih linij, a ob rasti prebivalcev bo treba organizirati vsaj prevozno službo, ki se odziva na klic. Vse bolj pereč je tudi problem prometnih konic, ki mu je cestna infrastruktura le s težavo še kos. Morda pa se tudi tu kaj premakne. Novomeška mestna uprava je lani za investicije namenila 39 odstotkov proračuna, največ med mestnimi občinami. Pri tem seveda ne gre spregledati, da se v razvoj mesta pogosto vključujejo tudi velika podjetja, ki so temelj razvoja občine.

Naš pregled zajema vse mestne občine. Pogledali smo, kje je najbolj pestro življenje, kje je najbolje poskrbljeno za meščane, kje se lahko največ kulturno ali športno udejstvujejo pa tudi kje se najraje srečujejo. Pregled vam je na voljo TUKAJ