Dva vesela dneva (kulture) v Prešernovem mestu

V četrtek dobrodelna kuharija v družbi Franceta Prešerna, dan pozneje županov koncert Jana Plestenjaka. Domov pa z brezplačnim nočnim avtobusom.

Objavljeno
25. december 2019 16.15
Posodobljeno
27. december 2019 09.18
Bojan Bešter, najbolj trenutno znani 'Prešeren'. FOTO: Uroš Hočevar
J. Z. G.
J. Z. G.
Na dan samostojnosti in enotnosti bo v središču Kranja še zadnjič organizirano dobrodelno kuhanje v okviru humanitarnega projekta »V Kranju dobro v srcu mislimo«, ki bo v četrtek potekalo pod sloganom »S Prešernom v družbi naj se up budi«. Obiskovalcem bo namreč med 17. in 19. uro okusno in sveže kuhano domačo joto iz lokalnih sestavin ter tople napitke delil tudi zadnja leta najbolj priljubljeni France Prešeren, ki ga pooseblja igralec Bojan Bešter, pomagal pa mu bo podžupan Robert Nograšek

Dan pozneje se bosta za ognjišče postavila še letošnja častna občana Kranja, izjemna alpinista in gorska vodnika Marija in Andrej Štremfelj, prva zakonca na svetu, ki sta skupaj osvojila najvišjo goro na svetu, Mount Everest, le da se bosta tokrat preskusila v kuhi domačega ričeta. Oba dneva bo s svojimi unikatnimi novoletnimi aranžmaji sodeloval tudi znani kranjski florist Matjaž Beguš, dobrodelni prispevki zanje in kuharije znanih Kranjčanov pa bodo romali v sklad za nekaj kranjskih družin oziroma posameznikov, ki se težko prebijajo skozi vsakdan. 



image
Na tokratnem županovem koncertu bo nastopil Jan Plestenjak. FOTO: Jože Suhadolnik
Dobrodelna akcija se bo tako v petek, 27. decembra, zaključila, že zdaj pa so obiskovalci s prostovoljnimi prispevki in ljudje, ki so darovali prek sms sporočil ali z neposrednimi nakazili, dokazali, da znajo združiti moči in pomagati sokrajanom v finančni stiski. Koliko se bo vsega zbralo, bodo obelodanili na županovem koncertu Jana Plestenjaka, ki bo na oder na Glavnem trgu stopil v petek zvečer, medtem ko bo za zabavno nadaljevanje večera po četrtkovi kuhariji poskrbel Andrej Šifrer z Malimi oglasi.

Zaenkrat v skladu nekaj manj kot 8000 evrov

Kakor so sporočili z Mestne občine Kranj, bo v skladu zaenkrat skupaj s sredstvi, ki so jih obljubila nekatera kranjska podjetja podjetja (Domplan, Eurocom, Gorenjska banka, K&Z svetovanje, Hennlich, Kolodvor d.o.o., Don don, Zavarovalnica Adriatic, Elektro Gorenjska …) nekaj manj kot 8.000 evrov, na koncu pa bo številka zagotovo višja, saj, kakor napovedano, sledita še dve dobrodelni kuhariji v četrtek in petek, še vedno pa lahko kdorkoli donira tudi z SMS-donacijo na številko 1919 s ključno besedo Kranj1 ali Kranj5 (in daruje en oziroma pet evrov), ali pa z nakazilom s sklicem 00 500-21112019 na TRR Društva prijateljev mladine Kranj SI56 6100 0000 5487 540, odprt pri Delavski hranilnici, d. d., Ljubljana. 

image
V soboto, 14. decembra, sta kuhati pomagala komik Klemen Bučan in podžupan Janez Černe. FOTO: Luka Kotnik


Zbrana sredstva bodo predali Društvu prijateljev mladine Kranj, ki je poleg Društva upokojencev Kranj, CSD Kranj, MO Kranj, treh kranjskih osnovnih šol, Mestne občina Kranj in Zavoda za turizem in kulturo Kranj tudi organizator humanitarnega projekta »V Kranju dobro v srcu mislimo«, in to bo poskrbelo, da bodo prišla do pomoči potrebnim. K izvedbi projekta so pristopili tudi drugi podporniki, med drugimi je lokalne sestavine za jedi doniral Center Stonoga, in to v sodelovanju z ekološko kmetijo Pr' Kovač, kmetijo Porta iz Podnarta ter kmetijo Nabernik iz Velesovega.

image
Dobrodelna kuharija v središču Kranja 14. decembra 2019. FOTO: Luka Kotnik


Varno domov

Sicer pa bo Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj tudi v noči s 27. (petek) na 28. december (sobota), izvajal organizirane in brezplačne nočne prevoze z avtobusi. Namen je zagotoviti varen in brezskrben povratek, in to v dobri družbi, za vse iz krajev v severni okolici Kranja, ki se bodo udeležili katerega od številnih kulturnih dogodkov, slavij in zabav v samem Kranju. »Prav tako pa je namen, da se spodbuja uporaba javnega avtobusnega prometa in redno uvajanje nočnih prevozov. Predvsem za mlade, ki so še brez lastnega prevoza, pa tudi druge, da jih prepričajo številne prednosti potovanj brez avta,« so sporočili iz omenjenega centra.

Izvedli bodo dve nočni vožnji, in sicer z odhodom ob 1:30 (1.vožnja) in 2:45 (2.vožnja) izred Železniške postaje Kranj ter 1:35 in 2:50 pred Globusom v središču Kranja. Trasa nočnega avtobusa je Kranj–Šenčur-–Preddvor–Predoslje–Kokrica–Naklo–Kranj ter vmesne postaje (na zahtevo).

image
Člani glasbene skupine Niet. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Že dvakrat razprodani Niet

Kot zanimivost velja omeniti, da v kranjskem KluBar gastropubu, ki je dnevni bar, nočni klub, koncertni prostor,  pub s kakovostno hitro hrano in še kaj obenem, v četrtek, 26. 12., že drugič v dveh tednih nastopa skupina Niet. Ko so imeli prvi koncert 14. decembra, so karte namreč nemudoma pošle – prodali so jih v pičlih 35 urah –, zaradi velikega povpraševanja pa se je vodstvo KluBar gastropuba z legendarno skupino domenilo še za dodatni koncert, a je tudi ta razprodan.

Že v petek sledi novi koncert, in sicer Killerface (hard rock odklop, pravi organizator) in gost Fredi Miler, v soboto pa vedno dobro obiskani jugo rock žur Made in Yugoslavia. Se bo pa v KluBar gastropubu tudi silvestrovalo.