V Poljanski dolini volkovi pobili več kot 30 ovac

Oškodovani rejec Janez Bogataj iz Dolenje Žetine ocenjuje, da je napadlo sedem ali osem volkov.

Objavljeno
12. september 2019 12.18
Posodobljeno
12. september 2019 14.33
Oškodovani rejec Janez Bogataj je prepričan, da volkovi na poljansko stran Blegoša ne sodijo. FOTO: Blaž Samec/Delo
J. P., STA
J. P., STA
Poljane nad Škofjo Loko – Potem ko so imeli v zadnjih mesecih težave z napadi zveri že v Selški dolini in na Cerkljanskem, so sinoči prvega množičnega doživeli tudi na poljanski strani Blegoša. Iz Sindikata kmetov Slovenije so obvestili, da se je ponoči v vasi Dolenja Žetina, ki leži nad Poljanami na 700 metrih nadmorske višine, zgodil pokol več kot 30 ovac.


Brez tretjine ovac


Kot je za STA pojasnil oškodovani rejec Janez Bogataj, je ovce nedvomno poklalo krdelo volkov. Po njegovem doslej v Poljanski dolini volkov ni bilo, letos pa so se množično pojavili. Prepričan je, da volkovi na to območje ne sodijo in da ovčereja v takšnih razmerah ni mogoča. V zgolj eni noči je namreč ostal brez kar tretjine ovac.


Ograda z električnim pastirjem


Volkov – po Bogatajevi oceni jih je bilo sedem ali osem, morda celo deset – ni zadržala niti ograda z električnim pastirjem, ki je ščitila ovce. Zaradi plemenskih živali in zaščite porekla bo trajalo dlje časa, od tri do štiri leta, da bo nadomestil izpad v čredi, saj takšne drobnice ni mogoče kar tako kupiti. Zato tudi odškodnina, namenjena kmetom ob napadih zveri, po njegovem ne zadošča.