Začetek Jenkovih dnevov ob 150-letnici pesnikove smrti

Danes mineva 150 let od smrti pisatelja in pesnika Sorškega polja Simona Jenka, v četrtek bo znan Jenkov nagrajenec.

Objavljeno
18. oktober 2019 10.58
Posodobljeno
18. oktober 2019 11.59
Jenkovi dnevi so se simbolno začeli ob Jenkovem spomeniku v kranjskem Prešernovem gaju. FOTO: Janez Porenta
Danes mineva 150 let od smrti pisatelja in pesnika Sorškega polja Simona Jenka. Ob tej priložnosti bo v sklopu tradicionalnih Jenkovih dnevov teden dni potekalo bogato dogajanje, začenši z današnjim dopoldanskim spominskim dogodkom v kranjskem Prešernovem gaju, ki so ga s kulturnim programom in recitiranjem avtorjevih pesmi sooblikovali učenci OŠ Simona Jenka in dijaki Gimnazij Kranj in Franceta Prešerna.


Jenkova soba v Kranju


V Podreči bo v nedeljo opoldne spominska slovesnost ob Jenkovem spomeniku, do koder bo voden organiziran sprehod po poti Jeprškega učitelja. V Kranju bodo odprli tudi Jenkovo sobo v pritličju hiše, v kateri je pesnik živel. Služila bo ustvarjanju in druženju umetnikov s področja literature in bo umetniška rezidenca vseh kulturnih institucij v Kranju, v njej bosta tudi razstava o Jenku in knjižnica.


Komu Jenkova nagrada?


Jenkove dneve bo že tradicionalno prihodnji četrtek v kranjskem Prešernovem gledališču, kamor se dogodek ponovno seli, zaokrožila podelitev Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let po izboru Društva slovenskih pisateljev. Nominirani so Nina Dragičević za zbirko Ljubav reče greva (Škuc), Kaja Teržan za Krog (Center za slovensko književnost), Sergej Harlamov za Mnogoboj mitologij (Litera), Franci Novak za Vračanje pogleda (Hiša poezije) in Zoran Pevec za delo Kako postati nihče (LUD Šerpa). Lani so Jenkovo nagrado v Mavčičah podelili Tonetu Škrjancu za zbirko Dihaj (Aleph, Center za slovensko književnost).