Afrika treh muzejev

Medinstitucionalna razstava na ogled v Slovenj Gradcu, nato se seli v Velenje, nazadnje v Ljubljano.

Objavljeno
30. maj 2019 13.00
Posodobljeno
30. maj 2019 13.17
Na razstavi je na ogled 60 predmetov treh muzejev. FOTO: Nika Hölcl Praper
Slovenj Gradec – V Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu je na ogled medinstitucionalna razstava z naslovom Afrika treh muzejev. Pripravili so jo trije slovenski muzeji, ki hranijo predmete iz različnih koncev afriškega kontinenta v spomin na prvo afriško razstavo leta 1850 v Ljubljani in njenega avtorja Ignacija Knobleharja, misijonarja in raziskovalca Belega Nila. 

»Ob praznovanju 200. obletnice njegovega rojstva si želimo, da duhovna in materialna dediščina afriških ljudstev v treh slovenskih muzejih – v Ljubljani, Velenju in Slovenj Gradcu – obogati naša spoznanja o tistem delu sveta, ki velja za zibelko človeštva,« so povedali avtorji razstav Marko Frelih (Slovenski etnografski muzej), Brigita Rajšter (Koroški pokrajinski muzej) in Blaž Verbič (Muzej Velenje).

image
FOTO: Nika Hölcl Praper

V Sloveniji je veliko muzejev, ki imajo v svojih zbirkah predmete iz neevropskih držav, med njimi tudi predmete iz Afrike. »A v treh so afriške zbirke še posebej izpostavljene in že desetletja prisotne na stalnih razstavah: v Slovenskem etnografskem muzeju, v Muzeju Velenje in v Koroškem pokrajinskem muzeju,« je povedal direktor Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM) Tadej Pungartnik.  


Iz Kenije v Velenje


Slovenski etnografski muzej načrtno dokumentira vse oblike povezav Slovencev z Afriko, ki neprekinjeno trajajo že od 19. stoletja. V muzeju poleg bogate materialne dediščine hranijo tudi pomembno zbirko fotografij in arhivskih dokumentov. 

Muzej Velenje je z Afriko povezan z življenjsko zgodbo češkega kiparja, pisatelja in popotnika Františka Foita. »Zapletene okoliščine so ga s soprogo Ireno iz Kenije pripeljale v Velenje. V grajskih prostorih si lahko obiskovalci ogledajo zbirko mask, kipov ter kiparskih izdelkov študentov, ki jih je poučeval,« so povedali v KPM, kjer hranijo bogato zbirko dr. Franca Tretjaka, domačina, ki je bil eden vodilnih strokovnjakov za analizo in razvoj afriškega gospodarstva v obdobju neuvrščenih. v Afriki je preživel skoraj dve desetletji. Tokrat so postavili na ogled predmete, ki jih širši javnosti še niso predstavili, saj so jih na novo pridobili leta 2012. 

image
FOTO: Nika Hölcl Praper

Skupna razstava treh muzejev je zasnovana kot gostujoča. Od maja do septembra 2019 bo na ogled v Koroškem pokrajinskem muzeju, v Muzeju Velenje bo gostovala od septembra 2019 do januarja 2020, od februarja 2020 pa bo gostovala v Slovenskem etnografskem muzeju.