Snežno kraljestvo na ogled do odjuge (FOTO)

V Črni na Koroškem zgradili štirideset gradov za kralja Matjaža in njegovo Alenčico. 

Objavljeno
26. januar 2019 10.00
Posodobljeno
05. februar 2019 10.51
Člani ekipe Študentska brigada so iz snega oblikovali vhod v rudnik, rudarja in rudarski voziček. FOTO: Boris Keber
Črna na Koroškem – Po lanski deževni odjugi, ki je dobesedno odplaknila gradnjo snežnih gradov ob vznožju najvišje koroške gore Pece, so se graditelji včeraj zbrali na novi lokaciji, s še bolj drznimi gradbenimi načrti, ki so jih morali uresničiti, dokler ni na Matavžave travnike v središču Črne padel mrak.   

image
Najvišji grad je meril v višino kar pet metrov. Foto Boris Keber


Ekipa Ledeni čudaki iz Ljubljane, ki jo vodi Nevena Kralj, je bila na prizorišču gradnje že deseto leto. Ob jubileju so se odločili, da iz snega ne bodo gradili več izmišljenih gradov, pač pa maketo Ljubljanskega gradu. »Enkrat smo že dobili nagrado in trudimo se, da bi jo znova,« so povedali okoli poldneva, ko so temelje za obzidje polivali z vodo, da bodo zares trdni.

Kako do Matavžavih travnikov, kjer je danes program za otroke? 

Ob prihodu v Črno na Koroškem (iz smeri Raven na Koroškem) je obiskovalcem na levi strani ceste skozi kraj, v Mušeniku, na razpolago veliko parkirišče. Od tam je do prizorišča gradnje pod vznožjem črnjanskega smučišča kilometer hoje. Vozniki lahko do zasedbe mest parkirajo tudi bližje dogodku. To še posebej velja za voznike, ki bodo v Črno pripeljali iz smeri Šoštanja čez Sleme. 


image
FOTO: Mateja Kotnik


V ekipi slovenskih županj so se lotili gradnje tretje razvojne osi. Brez študij in brez dokumentacije, a kljub temu po predpisih in s soglasjem vlade. Ekipi sta pomagala koroški državnozborski poslanec Jože Lenart in koordinator Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik. Dravograjska županja Marijana Cigala je poskrbela, da so zgradili dva nova mostova čez reko Dravo, lotili so se tudi gradnje zahtevnih prevaljskih predorov. »Denar ne bo problem. Finančni viri za projekt so zagotovljeni,« je zatrdil Jože Lenart na podlagi informacij blizu finančnega ministra Andreja Bertonclja. 

image
Matavžavi travniki so nekdaj služili kot iztek črnjanskih skakalnic, po novem pa so postali prizorišče snežne gradnje. FOTO: Boris Keber


image
FOTO: Mateja Kotnik


Čebelarska zveza Koroške je iz snežnih zidakov zgradila maketo čebelnjaka, ki sicer stoji na Uršlji gori, a prezimuje v dolini. Pravih čebel v čebelnjaku seveda ni, a so jih nadomestili s sneženimi. Članica ekipe Anica Vogel vedno in povsod poudarja zdravilnost medu. »Zdaj, ko razsaja gripa in druga prehladna obolenja, bi bilo dobro, če preventivno pijete napitek, ki ga pripravite tako, da vodo zmešate z medom, ščepcem soli in žličko cvetnega prahu,« je svetovala sogovornica. 

image
FOTO: Mateja Kotnik


V Črno se je vrnila tudi Študentska delovna brigada, ki se je lani med bivanjem in delom v Žerjavu izjemno povezala z domačini. »Ko smo dobili vabilo, naj pridemo, nismo oklevali,« je povedal vodja ekipe Dejan Glazer. Iz velikanskih snežnih zidakov so postavili vzhod v rudnik, pred njim pa rudarja in velik rudarski voziček, poln rude, ki so jo v teh krajih nekoč vozili rudarji iz osrčja Pece. 

Vstopnina danes: 
- otroci do 15 leta prost vstop 
- odrasli: 5 evrov


Graditelji - razumeli so razloge organizatorjev, ki so se prvič v 26-letni zgodovini prireditve odločili, da prireditev predvsem zaradi lažjega dostopa prestavijo v dolino.

image
FOTO: Mateja Kotnik