Koroška, kdo si?

Začel se je tritedenski festival Koroškega mladinskega kulturnega centra.

Objavljeno
04. april 2019 19.00
Posodobljeno
04. april 2019 19.00
FOTO: arhiv Kompleks
Ravne na Koroškem – Koroški mladinski kulturni center (KMKC) Kompleks je organizator tretjega festivala z naslovom Koroška, kdo si?, ki bo od danes pa do 23. aprila prinesel osemnajst različnih dogodkov na sedmih lokacijah.  

»Veseli nas, da z leti rastemo. Upam si trditi, da tako z zrelostjo programa kot s številom vključenih posameznikov in organizacij. Pomembno nam je, da povezujemo, da širimo pozitivno naravnanost, da izpostavljamo koroške ustvarjalce in da dobro besedo o Koroški in Korošcih ponašamo po regiji ter tudi izven nje,«  je dejala idejna vodja festivala in direktorica KMKC Kompleks, Ana Pisar

Festival se je začel z lutkovnima delavnicama pod mentorstvom Tee Kovše in Katje Vravnik (Gledališče DELA). Jutrišnji dan bo namenjen glasbi. Na tradicionalnem Punk that basement dogodku se bodo predstavile večinoma domače, koroške punk skupine (Tomato Punx, Rafuda, Cener). 

V soboto, 6 aprila, bo potekala študijska tura po Koroški. Pripravljata jo Kareta Turizem in Pravljična vas Leše. Zvečer bo v prostorih KMKC Kompleks dogodek Od ideje do keša, na katerem bodo koroški podjetniki z Boštjanom Gorenškom razpravljali o priložnostih, pa tudi pomanjkljivosti regije.

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika bo v sredo, 10. aprila predstavitev filma Sine legibus režiserke Milene Olip, ki osvetljuje problem dvojezičnih krajevnih napisov in bojkot slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.
 

400-letnica jeklarstva


Festivalsko dogajanje se bo v četrtek, 11. aprila nadaljevalo v Štauhariji. »Obeta se multimedijski dogodek ob izidu prvega animiranega filma Pudlovka. Izvedla ga bosta Gledališče DELA in Društvo glasbene spektakularnosti v sklopu razstave Mati fabrika. Predstavitev je hkrati uvod v praznovanje 400-letnice jeklarstva v Mežiški dolini v letu 2020,« je sporočila Ana Pisar. Drugi festivalski teden se bo zaključil s Koroškim večerom v gostišču Marin na šentanelu v oragnizaciji Kluba koroških študentov. Predstavili bodo izbran adela zmagovalcev literarnega in vizualnega natečaja Koroška, kdo si?. Večer se bo zaključil v Kompleksu na Ravnah s koncertom Milan Kamnik Banda.

 »Sobota drugega festivalskega tedna prinaša dve zanimivi vsebini. Sprva bodo obiskovalci lahko slišali in debatirali o koroški alternativni kulturi devetdesetih. Predstavil se bo spletni portal 90’s, ki hrani skoraj 300 posnetkov, okoli 350 fotografij, številne plakate, članke in drugo gradivo o alternativi devetdesetih na Koroškem. Portal 90's je zaživel v začetku leta pod okriljem Koroške galerije likovnih umetnosti, predstavila pa ga bo urednica Polona Poberžnik. Sledi predpremiera plesne grozljivke NAVZGOR (Gledališče DELA), ki gledalce popelje v leto 2054, v zakulisje nekdanjega gledališkega odra. Vse, kar je ostalo, so prazni prostori med sedeži in duhovi, ki plešejo na mestu, namenjeno občinstvu. Čas gledališča je minil, dvorane so prazne,« je razložila idejna vodja festivala. 
 

Noč knjige


Tretji teden se bo začel z najmlajšimi. V četrtek, 18. aprila bodo osnovnošolci Prežihovega Voranca razstavili risbe na temo Koroške, sledila bo okrogla miza na temo turizma na Koroškem. Petek, 19. april, bo namenjen literaturi in glasbi (branje nove pesniške zbirke Anje Golob in koncert Andreja Ofaka). »Predzadnji festivalski dan prinaša stand-up komedijo Jana Kreuzerja z naslovom  Pušenje v Dolini šentflorjanski. Črnjan, ki je lani osvojil Triglav, bo obiskovalce popeljal skozi bizarne dogodivščine človeka. Festival Koroška, kdo si? se bo zaključil s posebnim literarnim dogodkom, v torek, 23. aprila. Noč knjige na Ravnah bodo tudi letos primerno obeležile Radmance, ki vse ljubitelje literature vabijo v Grajski park na Ravnah (v primeru slabega vremena pa v KMKC Kompleks),« so povedali organizatorji festivala. 

V času festivala bo prostorih Kompleksa redna razstava starih razglednic in fotografij Koroške. Na večino dogodkov je vstop prost.