Loterijski dobitek za gradnjo stanovanj

Občina Ravne na Koroškem se bo naložbe lotila z republiškim stanovanjskim skladom. 

Objavljeno
30. marec 2019 18.30
Posodobljeno
30. marec 2019 18.30
Mesto Ravne nujno potrebuje manjša stanovnja. FOTO: Mateja Kotnik
Ravne na Koroškem – Loterijski dobitek, ki je proračun občine Ravne na Koroškem za 690 tisočakov obogatil domačin, ki je lani zadel sedmico, bo občina porabila za gradnjo neprofitnih stanovanj.  

Na Ravnah na Koroškem se bodo gradnje lotili v sodelovanju z republiškim stanovanjskim skladom. »V občini potrebujemo predvsem manjša stanovanja,« je povedal ravenski župan Tomaž Rožen, ki ocenjuje, da bi lahko zgradili okoli 800 kvadratnih metrov novih stanovanjskih površin oziroma okoli 20 novih stanovanj. »Možnih lokacij za gradnjo je več. Dokončne odločitve o tem, kje bomo gradili, še ni,« je povedal Rožen. 

Občina je z republiškim stanovanjskim skladom zadnja stanovanja zgradila leta 2009 na lokaciji Ob Suhi. Razpis za najem neprofitnih stanovanj objavijo vsako leto, v letu, največ dveh pa vsem prosilcem stanovanja tudi dodelijo. Občina ima v lasti 199 neprofitnih stanovanj, kar okoli 400 pa jih je v lasti republiškega stanovanjskega sklada, a ima občina zanje razpolagalno pravico. »Imamo srečo. Stanovanj imamo veliko, predvsem na račun tako imenovanih fabriškega fonda, to je stanovanj v lasti nekdanje železarne Ravne,« so povedali na občini, kjer imajo na seznamu prosilcev trenutno le deset občanov. Gre za prosilce, ki zaradi stroškov ne želijo velika stanovanja in čakajo na manjša.  
 

Evropskih sredstev še ni  


Bolj negotova pa je gradnja centra za oskrbo starejših. Naložbe se bodo lahko lotili le, če bodo dobili evropska sredstva. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sredstva ima, a ne za gradnjo klasičnih domskih kapacitet temveč za ureditev novejših oblik bivanja in oskrbe starejših. Center, ki ga s Koroškim domom starostnikov Črneče načrtuje ravenska občina, sodi v ta koncept in ga v državi še nimamo. Na sestanku z ministrico Ksenijo Klampfer so se dogovorili za nekaj sprememb predinvesticijske dokumentacije, ki bo na prvo mesto postavila prav sodobnejše oblike skrbi za starejše. 

image
FOTO: Tadej Regent


Na Ravnah so center, ki bo imel okoli tri tisoč kvadratnih metrov površin, nameravali graditi na Javorniku, a je občina vmes kupila propadajoči grad, prav tako na Javorniku, težave pa ima tudi s prodajo propadajočega turističnega kompleksa Rimski vrelec v Kotljah. Lokacijo centra, ki bi stal od tri do pet milijon evrov, bodo zato znova pretehtali.   

Center za starejše bo mesto v malem. Dnevnim obiskovalcem in stanovalcem bo ponujal številne storitve, razpolagal bo tudi z oskrbovanimi stanovanji. Sestavljen bo iz več pritličnih stavb, ki bodo med seboj povezane s pokritimi hodniki in zunanjo ulico, na kateri bo kavarnica s slaščičarno, trafika in manjša samopostrežna prodajalna. 
 

Kupci prihajajo, a posla še ni 


Manj sreče ima občina pri iskanju kupca za propadajoči Rimski vrelec v Kotljah. Kupca iščejo že dalj časa po vseh mogočih poteh. Na ogled jih je prišlo kar nekaj, a posla niso sklenili še z nikomer. Medtem občani, ki jih na Rimski vrelec in bližnje Ivarčko jezero vežejo nostalgični spomini, vse bolj pritiskajo na občino, naj z lokacijo vendarle nekaj stori. Nazadnje si ga je ogledoval ruski poslovnež, ki sicer še ni rekel zadnje besese, a imajo na Ravnah z ruskimi investitorji zelo slabe izkušnje.

image
Za nakup Rimskega vrelca so se zanimali celo poslovneži iz Kitajske, ki pa jih na Koroškem še nido dočakali. FOTO: Mateja Kotnik


Ruski imunopatolog Musa T. Abidov ni nikoli uresničil obljub o gradnji sodobnega zdraviliškega centra, v katerega naj bi vložil 2,3 milijona evrov. Občina mu je morala zagroziti s sodiščem, kjer so se z njim poravnali. Občini je Abidov sicer vrnil Rimski vrelec, a si je izboril pravico, da mu mora občina vrniti v obrokih 400.000 od celotne kupnine 480.000 evrov. Na Rimski vrelec ima Rus vpisano hipoteko do dokončnega poplačila dolga.