NLB v Črni samo še danes in nikoli več

Domačini v znak protesta prižgali svečo in iz banke odnesli občinski zaklad.

Objavljeno
30. november 2018 11.27
Posodobljeno
30. november 2018 11.32
NLB je zapustila Črnjane, a tudi Črnjani zapuščajo NLB. Številni bodo prihranke hranili doma, v nogavicah. FOTO: Mateja Kotnik
Črna na Koroškem - Za Črno je danes žalosten dan. Ob 17. uri zapira vrata edina banka v kraju. V znak protesta so domačini na čelu z županjo Romano Lesjak pred vhodom v poslovalnico NLB prižgali svečo, še prej pa iz nje odnesli občinski zaklad: srebrnike iz leta 1595, ki so jih med gradbenimi deli našli na Matvozovi kmetiji leta 1994.

»Za našo državo, ki se sicer deklarira za socialno državo, je očitno kapital bolj pomemben kot ljudje,« je ogorčena črnjanska županja, ki se je zaman trudila prepričati vodstvo NLB, naj odločitev o zaprtju še enkrat pretehta. »Obsojam vse tiste, ki so imeli možnost to preprečiti, a tega niso storili,« je povedala Lesjakova in spomnila na štirinajst drugih občin v državi, ki bodo danes utrpele enako izgubo. »Prizadeta sem kot prebivalka in županja te občine,« je dodala županja.

image
Namesto v NLB bodo v Črni svoj največji zaklad, srebrnike iz 16. stoletja, hranili v etnološki zbirki. FOTO: Mateja Kotnik


Občina je vsem desetim komercialnim bankam v državi že poslala prošnjo, naj pošljejo ponudbo in razmislijo o prihodu v kraj. Še danes se bo v Črni na Koroškem mudil predsednik uprave Delavske hranilnice, že v torek pa se je v črnjanskem kulturnem domu predstavila občanom NKBM, ki je že prisotna v kraju. Svoje storitve nudijo na pošti, a si v Črni želijo, da bi se NKBM odločila za odprtje bančnega okenca. »Kako se bo odločila Delavska hranilnica, bom lahko več povedala prihodnji teden," je napovedala županja.

image
Namesto zahvale za lojalnost, je NLB nad komitente poslala varnostnike in policijo. FOTO: Mateja Kotnik


V Črni so zdaj zaskrbljeni, kaj bo NLB storila z objektom sredi kraja. »Ni pošteno. NLB smo dokapitalizirali vsi državljani, tudi Črnjani. Upam, da za hišo, v kateri so delovali, ne bodo postavili previsoke cene in s tem še ovirali morebiten prihod druge banko vanjo,« pravi županja. Številni Črnjani so zaradi odhoda podružnice NLB iz kraja zaprli bančne račune. Do Mežice, kjer imajo prvo naslednjo poslovalnico, je za mnoge, predvsem starejše občane, preprosto predaleč.