Snežni gradovi bodo, a ne pod Peco

Osrednjo zimsko-turistično prireditev na Koroškem so organizatorji prestavili v dolino.

Objavljeno
10. januar 2019 12.12
Posodobljeno
10. januar 2019 13.00
Nekoč se je eden od graditeljev na velikanskem kupu umetnega snega pojavil z motorno žago, s katero bi lahko hitreje izdelal snežne zidake. Brnela je zgolj nekaj sekund, nato je tako kot drugi moral poprijeti za ročno. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Črna na Koroškem – Kralj Matjaž, legendarni vojskovodja, ki spi pod Peco, bo letos zaman čakal na nove snežne gradove ob vznožju Pece. Če si jih bo hotel ogledati, bo moral prvič v zgodovini prireditve v dolino, na Grajski travnik pri smučišču v Črni na Koroškem.

Za spremembo lokacije osrednje zimsko-turistične prireditve na Koroškem so se v Črni odločili zaradi lažje organizacije prireditve, k selitvi pa jih je prisililo tudi pomanjkanje vode na ravnici Podpeca. »Če bo prireditev zadnji januarski konec tedna v dolini uspela, bo to njena nova stalna lokacija,« je napovedala črnjanska županja Romana Lesjak.

Od leta 1993 so v Podpeci zgradili 1300 snežnih gradov in drugih skulptur.


Ker bodo ekipe graditeljev (prijavljenih je že petindvajset ekip) prvič zasedle novo lokacijo in za kralja Matjaža iz snega, vode in šibja zgradile številne novogradnje, bo ekipa Grajski meričniki poskrbela za pravične odmere parcel. Med sodelujočimi bo ekipa iz hrvaškega otoka Šolta, Geoparka Karavanke, ekipa Unesco šol, Centra za usposabljanje, delo in varstvo v Črni, snežno skulpturo pa bo gradila tudi ekipa slovenskih županj.

image
Izvedeli smo, da si kralj Matjaž (Srečko Gole) za prireditev že ureja sivo brado. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

 

V ekipi županj morda tudi ministrica Bratuškova


Nazadnje so bile na prireditvi leta 2012, ko so iz snega gradile hitro cesto na Koroško. »Kot je javnosti dobro znano, iz projekta po vseh teh letih še vedno ni nič, zato ga nadaljujemo,« je povedala gostiteljica, ki razmišlja, da bi v ekipo povabila tudi ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek

Prireditev bo trajala tri dni. Začela se bo v petek, 25. januarja, ob 16. uri s pohodom kralja Matjaža do naravnega parka Bistra. Ob 18. uri bo na smučišču v Črni nočni slalom ob soju bakel za pokal kralja Matjaža, ob 20. uri zvečer pa bo v Delavskem domu v Žerjavu nastopila folklorna skupina iz pobratene občine Šolta. 

Pravila tekmovanja: 
  • ekipa lahko šteje najmanj pet in največ osem članov, njihova starost je neomejena
  • za gradnjo lahko graditelji uporabljajo le naravne materiale (voda, sneg, šibje) 
  • ekipa mora ob začetku predložiti skico snežnega gradu in s seboj prinesti potrebno orodje (vedra, žagice, lopate, sani) 
  • ekipa lahko gradi na prostoru, velikem 5 x 5 metrov


image
Organizatorji si želijo, da bi ekipe gradile predvsem gradove, a jih pri izbiri motiva za gradnjo kljub temu ne omejujejo. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

 

Na ogled bodo do odjuge


V soboto bodo ekipe začele graditi ob 10. uri. To bo trajalo do 16. ure, razglasitev rezultatov in podelitev nagrad pa bo dve uri kasneje. Tako kot v Podpeci bodo tudi v dolini postavili velik šotor, v katerem se bodo čez dan lahko okrepčali tako graditelji kot obiskovalci, zvečer pa bo v njem zabava. Nedelja je že vsa leta namenjena otrokom, ki so po vsej Sloveniji pridno risali in pisali na temo kralja Matjaža.

Občina Črna na Koroškem, ki je organizator 27. prireditve, pričakuje, da si bo gradove ogledalo več tisoč obiskovalcev. Svetujejo jim, naj jeklene konjičke parkirajo v Mušeniku ob vstopu v Črno na Koroškem ter se na kilometer oddaljeno prizorišče odpravijo peš. Skulpture bodo na ogled do prve močnejše odjuge.

image
Od leta 1993 so v Podpeci zgradili 1300 snežnih gradov in drugih skulptur. FOTO: Mateja Celin/Delo