Tilen Klugler: Mesto naj bo prijazno vsem generacijam

Občinska uprava bo morala delati bolje, v dobro občanov in občank.

Objavljeno
29. december 2018 19.00
Posodobljeno
29. december 2018 19.19
»Ne gre za to, da bi obljubljal nemogoče, a sem se pripravljen za vsakega potruditi,« pravi 42-letni Tilen Klugler. FOTO: Tadej Regent
Slovenj Gradec – Tilen Klugler je v zgodovini mestne občine Slovenj Gradec zaprisegel kot najmlajši župan. Skromno pisarno v javnem zavodu za turizem, šport, mladinske in socialne programe v središču mesta, kjer je delal zadnje desetletje, je zamenjal za razkošne prostore v graščini Rotenturn.

V njih bo menda v nasprotju z zadnjim županom bolj malo posedal, saj želi biti vsak dan v stiku z občani in njihovimi problemi na terenu. »Ne gre za to, da bi obljubljal nemogoče, a sem se pripravljen za vsakega potruditi,« pravi 42-letnik, novinec na političnem parketu. Zaradi široke politične podpore, ki jo je dobil pred volitvami, številni napovedujejo, da bo težko krmaril med željami in interesi svojih podpornikov, a Klugler kategorično zanika, da bi pred volitvami komur koli karkoli obljubljal.

image
Mestno jedro je po njegovem brez prave vsebine. FOTO: Tadej Regent


V mestni občini in njenih javnih zavodih po njegovem ne bo prišlo do nobenega brutalnega kadrovskega cunamija, ki je bil doslej običajen ob menjavi županske oblasti. »Bodo pa določene spremembe pri bolj smiselni prerazporeditvi nalog med zaposlenimi tudi v občinski upravi. Političnega kadrovanja ne bo. Prosta delovna mesta bodo zapolnili strokovnjaki, ki bodo doprinesli k razvoju občine.« O političnih nasprotnikih, drugače mislečih in čutečih ljudeh govori spravljivo. »Zame ni pomembno, na kateri strani je bil nekdo. Zdaj šteje le to, da želi temu mestu dobro,« pravi novi župan.

S štiričlansko družino živi na planoti Legen, odkoder ima pogled na mesto z ravno pravšnjo mero distance. »Slovenj Gradec je obstal na mestu,« trdi Klugler in dodaja, da izgublja identiteto, po kateri je slovel. »Mesto mora postati prijazno vsem generacijam, predvsem pa prostor srečevanj in dobrega počutja.«

  • Zaradi široke politične podpore pred volitvami mu mnogi napovedujejo, da bo težko krmaril med interesi.
  • »Prosta delovna mesta bodo zapolnili strokovnjaki, ki bodo doprinesli k razvoju občine.«
  • V pripravo proračuna bo aktivno vključil vaške in četrtne skupnosti.


Suša v občinski blagajni


Po primopredaji poslov bo najprej opravil posvetovalne pogovore z zaposlenimi na občini, da bi tako podrobneje spoznal njihovo delo. »Nemudoma se bomo lotili revizije že pripravljenega osnutka proračuna, saj vem, da je poslovanje občine in določenih deležnikov v občini odvisno od proračuna. K snovanju proračuna bom aktivno vključil vaške in četrtne skupnosti, seveda pa bo proračun sledil mojemu začrtanemu programu. Ker finančno stanje ni obetajoče, kar sem ugotovil ob predaji poslov, bo potrebno zelo skrbno in premišljeno načrtovati proračun. V osnutku, ki je trenutno pripravljen, zaradi pomanjkanja prihodkov ni prostora za komunalno-cestne investicije, kar bom poskušal z revizijo proračuna vsaj malo spremeniti. Vzporedno s pripravo proračuna pa bom naredil analizo nastavljenih, a še ne začetih, kot tudi že začetih projektov.« Napoveduje tudi projekt občanom prijazna občinska uprava, saj mora biti ta po njegovem servis za občanke in občane.

»Slovenj Gradec je obstal na mestu in izgublja identiteto, po kateri je slovel.«


Projekte, ki jih ne bo malo, saj je občina pred večmilijonskim investicijskim prebojem, bo vodil transparentno. »Prek službe za stike z javnostmi bomo občanke in občane ažurno obveščali o aktivnostih pri projektih. Za izvajanje večjih projektov bom imenoval projektne skupine, katerih člani bodo s svojo strokovnostjo sodelovali pri izvedbi določenih faz naložbe. Menim, da bomo s timskim delom hitreje vodili projekte od ideje do realizacije. Največjo skrb bom namenil strokovnosti in upoštevanju rokov, saj se v preteklosti zaradi zamud pri postopkih veliko projektov sploh ni izvedlo, oziroma je po nepotrebnem šlo za izvedbo preveč energije,« napoveduje slovenjgraški župan.

image
Mesto za potrebe športnega turizma in domačih klubov nujno potrebuje dodatno športno dvorano. FOTO: Tadej Regent


Prazničnemu vrvežu se bo izognil


Največ težav pričakuje pri okoljski problematiki. »Vsak poseg v prostor je potrebno izvesti premišljeno. Občina je pred velikimi posegi v prostor, če omenim samo umestitve novih cestnih povezav.« Klugler poudarja, da se morajo občani Slovenj Gradca pod njegovim vodstvom počutiti varne na vseh področjih. »Zato bomo poskrbeli za gradnjo novih stanovanj, ustvarili pogoje za zagon novega gospodarstva in poskrbeli, da se bodo naši starejši počutili varne predvsem na zdravstvenem in socialnem področju. Enakomerno bomo razvijali tako mesto kot tudi podeželje, predvsem pa so občani dobili župana, ki bo znal prisluhniti potrebam na terenu in župana, ki bo aktiven tudi izven svoje pisarne. Ne želim ustvarjati neprijetnih pogojev v občini za nikogar.«

»Zame ni pomembno, na kateri strani je bil nekdo. Zdaj šteje le to, da želi temu mestu dobro.«


Praznike bo z družino preživel doma. Vrveža v zadnjem mesecu menda ni manjkalo, zato se mu bo v prazničnih dneh raje izognil. Rad obdaruje druge. Pri tem ne pretirava. Skromnost je na prvem mestu. »Seveda bi se zlagal, če bi rekel, da se tudi sam ne razveselim darila.« Med prazniki bo obiskal brezdomce in institucije, ki skrbijo za osebe s posebnimi potrebami. V hiši, kjer domujejo brezdomci, po njegovi zaslugi deluje delilnica viškov hrane. Gre za projekt, ki ga je pred petimi leti speljal pod okriljem slovenjgraških Lionsov in zanj dobil mednarodno priznanje na področju prostovoljstva.

Če kdaj, potem ima mesto pod njegovim vodstvom velike možnosti, da dobi novo športno dvorano in pomožni stadion z umetno travo, saj je Klugler, nekdanji rokometaš, po duši športnik. A za naložbo ne bo iskal zasebnega partnerja, saj pravi, da gre v primeru javno-zasebnega partnerstva, s pomočjo katerega je občina v zadnjih letih zgradila tri nove vrtce, za prikrito zadolževanje, ki bo občini v prihodnje onemogočalo zadolževanje za celovit razvoj. »Temu želim narediti konec,« pravi Klugler.

image
Mestno jedro je po njegovem brez prave vsebine. FOTO: Tadej Regent


Na misel mu tudi ne bo prišlo, da bi prodal počitniški dom v Fiesi, ki ga je javni zavod Spotur v klavrnem stanju dobil pod svoje okrilje, tik preden ga je zapustil. Storil bo vse, kar je v njegovi moči, da bo postal primernejši, ne le za bivanje socialnih in zdravstvenih kolonij, ampak dostopen tudi družinam, ki si sicer letovanja ob morju ne bi mogle privoščiti. »Klugler je človek, ki sicer bolj malo govori, a veliko naredi. To je dober obet za mesto,« pravijo o njem ljudje, ki so mu blizu.