Županu Mute sodišče izreklo pogojno zaporno kazen

Mirko Vošner si jo je prislužil z neresnicami, ki jih je izrekel o svojem političnem nasprotniku.

Objavljeno
12. december 2018 14.03
Posodobljeno
12. december 2018 14.33
Mirko Vošner, župan Mute FOTO: Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Senat Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je župana občine Muta Mirka Vošnerja obsodil na štirimesečno pogojno kazen, ker je aprila lani na 18. seji občinskega sveta naklepno užalil svojega večnega političnega nasprotnika Darka Sahornika in o njem širil neresnice.

Vošner je na seji, katere posnetek so kasneje predvajali na spletu, izjavil, da je Darko Sahornik kot koordinator gradnje kanalizacijskega omrežja v Dravski dolini z izvajalcem del, družbo Riko, sklenil fiktivni posel, s katerim se je osebno okoristil za skoraj dvesto tisočakov. Sodišče je presodilo, da posel ni bil fiktiven, saj je Darko Sahornik oziroma njegovo podjetje Daro, d. o. o., z Rikom sklenilo pogodbo o najemu hale za skladiščenje tehnične in druge opreme ter storitev zanje dejansko izvajalo. 

Sodišče je o sporu odločilo po lokalnih volitvah, na katerih sta bila Vošner in Sahornik edina kandidata za županski položaj. Sahornikov odvetnik Boris Marčič je prepričan, da je bila to prava odločitev sodišča, ne glede na to, da Sahornik volitev na Muti ni dobil. Sodba sodišča bi namreč zagotovo vplivala na rezultat volitev.

»Ne čutim se krivega,« je na sodišču izjavil Vošner. Njegova odvetnica Irma Pavlinič Krebs se bo na odločitev sodišča pritožila.

image
Darko Sahornik FOTO: Mateja Kotnik