Bomba v soboški Fazaneriji

Na granato so naleteli gradbeni delavci med podiranjem znamenitega bara Gol, ki je stal med glavnim nogometnim igriščem ter osrednjim mestnim zunanjim bazenom.

Objavljeno
11. junij 2019 18.17
Posodobljeno
11. junij 2019 18.30
FOTO: O. B.
O. B.
O. B.
Danes, nekaj minut pred četrto uro popoldan, so iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje sporočili, da je v Murski Soboti prišlo do najdbe neeksplodiranega ubojnega sredstva (NUS).

Po naših zanesljivih informacijah so na granato naleteli gradbeni delavci med podiranjem znamenitega bara Gol, ki je stal med glavnim nogometnim igriščem, kjer NK Mura igra prvenstvene tekme v 1. Slovenski ligi Telekom, ter osrednjim mestnim zunanjim bazenom, v Fazaneriji. Na omenjenem območju se tako zbira na tisoče ljudi, poleg nogometašev in uradnih oseb na tekmah, predvsem navijači na drugi strani ograje in kopalci, kar pomeni, da bi bila ob morebitni eksploziji ogrožena številna življenja.

image
FOTO: O. B.


K sreči se to ni zgodilo, prav tako so imeli srečo tudi delavci, ki so podirali stari objekt, saj so strokovnjaki poskrbeli za varno odstranitev nevarne najdbe. Kot so še sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje, je na slovenskem ozemlju veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, predvsem ostalin prve in druge svetovne vojne, pa tudi vojne za Slovenijo. Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb.

Največja verjetnost, da bomo naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva, je na območju severnoprimorske regije, kjer je med prvo svetovno vojno potekala Soška fronta. Pomurje sicer ne sodi med posebej ogrožene zaradi NUS, a strokovnjaki opozarjajo, da so vsa neeksplodirana ubojna sredstva sila nevarna.

image
FOTO: O. B.


Če najdemo neeksplodirano ubojno sredstvo, je prvi korak umik in klic na 112 ali 113. »Zapomniti si je treba zaželeno pravilo šestkrat ne, in sicer ne dotikaj se, ne prijemaj, ne premikaj, ne udarjaj, ne razstavljaj in ne meči v ogenj,« sporočajo iz SPIN in dodajajo, da je pri nekaterih najdbah potreben samo majhen premik, da eksplodirajo. Tudi če so stara več kot 50 ali 100 let.
Ob nepravilnem ravnanju lahko eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt.

Med neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi najdemo sredstva, ki se zaradi različnih vzrokov niso aktivirala, in sredstva, ki so bila odvržena, namenoma nastavljena ali podtaknjena. Nanje največkrat naletijo gradbeni delavci in kmetje pri zemeljskih delih ali pri obnavljanju zgradb.

image
FOTO: Ales Cipot