Ecos Center v stečaj, Bioplinarna Lendava četrtič na dražbo

Sporna bioplinarna bo tokrat naprodaj za 600.000 evrov, stečajni upravitelj ima resnega kupca.

Objavljeno
10. oktober 2019 12.37
Posodobljeno
10. oktober 2019 13.05
Ecosova bioplinarna ne deluje že od jeseni leta 2017. Posnetek je iz časa ustavitve, zdaj je v bistveno slabšem stanju. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Murskosoboško okrožno sodišče je danes objavilo sklep o uvedbi stečajnega postopka nad družbo Ecos Center – okoljske storitve, d. o. o. Družba v lasti družine Jožefa Pavlinjeka je bila tista, ki je po začetku stečaja družbe Ecos – storitve pri varovanju okolja (tudi ta je bila v lasti Pavlinjekovih) vzela v najem Ecosovo Bioplinarno Lendava in jo nekaj časa še upravljala.
 

Ecos Center je bioplinarno ustavil


Toda zaradi nakopičenih finančnih težav, zaradi nepravilnosti v poslovanju in delovanju bioplinarne in na koncu zaradi nedovoljene predelave odpadkov iz Hrvaške, ki je zaradi smradu med okoliškim prebivalstvom dvignilo pravi revolt, je Ecos Center bioplinarno ustavil in ta je zdaj v vedno slabšem stanju. Ecos Center bi po ustavitvi moral poskrbeti za odstranitev preostalega digestata iz fermentorjev, vendar tega vse do zdaj ni storil, družba pa je brez premoženja.
 

Resen kupec za bioplinarno


image
Ecosova Bioplinarna bo v stečajnem postopku kmalu naprodaj za 600.000 evrov. FOTO: Jože Pojbič/Delo


Stečajni upravitelj družbe Ecos Matjaž Nanut je sporno bioplinarno v stečajnem postopku poskušal prodati že trikrat, a neuspešno. Nazadnje so hoteli vse premoženje Ecosa v stečaju prenesti na ločitveno upnico Raiffeisen - Landesbank Steiermark, a ta premoženja v naravi ni hotela prevzeti. Zdaj pa je stečajni upravitelj očitno našel resnega kupca za bioplinarno, vendar za veliko nižjo ceno od ocenjene vrednosti – kupec ponuja 600.000 evrov, ocenjena likvidacijska vrednost bioplinarne pa je 3,7 milijona evrov.

A sodišče se s ponujeno ceno strinja in je od Raiffeisen banke kot ločitvene upnice že zahtevalo mnenje o nameravani prodaji. Če banka ne bo nasprotovala prodaji bioplinarne po takšni ceni, bo kmalu objavljena javna dražba z izhodiščno ceno 600.000 evrov. Kdo je skrivnostni kupec, ki se zanima za bioplinarno v nezavidljivo slabem stanju in z bremenom 21.000 kubičnih metrov trohnečega digestata v ustavljenih fermentorjih, nam v pisarni stečajnega upravitelja še niso bili pripravljeni povedati.