Za ograjo propadle Mure je vedno bolj živahno

 Večina nepremičnin nekdanje Mure je prodanih, kmalu naprodaj še parkirišča in nekaj pisarn

Objavljeno
10. februar 2019 16.40
Posodobljeno
10. februar 2019 16.40
V okolici nekdanje Murine upravne stavbe podirajo drevje in pripravljajo prostor za avtomobile družbe Avto Škafar. Fotografije Tadej Regent
Murska Sobota – Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović bo v kratkem razpisal dražbo za prodajo še zadnje nepremičnine iz stečajne mase. Naprodaj bo več kot dva hektara veliko parkirišče ob Murinem kompleksu, še nekaj preostalih nepremičnin pa bo poskušal prodati tudi stečajni upravitelj Mure, d. d., Marko Zaman. Gre za pisarne nekdanje Mure EHM, manjše parkirišče, asfaltirana igrišča in zelenice. V nepremičninah, ki so nove lastnike dobile že pred tem, je počasi vse več življenja.

image
V okolici nekdanje Murine upravne stavbe podirajo drevje in pripravljajo prostor za avtomobile družbe Avto Škafar. Fotografije Tadej Regent


Na območju Murine tovarne, ki je v najboljših časih dajala kruh 3300 delavcem, je trenutno najbolj živahno v okolici nekdanje upravne stavbe, ob kateri delavci podirajo drevje in delajo prostor za avtomobile. Decembra je namreč stavbo s pripadajočim zemljiščem iz stečajne mase na dražbi kupilo v bližini delujoče podjetje Avto Škafar. »Stavbo in zemljišče smo kupili, ker smo bili že preveč utesnjeni in smo potrebovali prostor za skladiščenje avtomobilov, v pritličju upravne stavbe pa bomo uredili prostore za prodajo in naše druge potrebe. Za preostale prostore v stavbi iščemo najemnike,« pravi direktorica Štefanija Škafar.
 

V telovadnici izdelki iz plastike


image
Mojstri dokončujejo adaptacijo Murine telovadnice.


Novo namembnost dobiva tudi nekdanja Murina telovadnica. Že pred dobrim letom jo je skupaj s tovarniško prodajalno na dražbi kupilo manjše plastičarsko podjetje Miniplast domačina Boštjana Poredoša, ki zdaj končuje adaptacijo prostorov. V predelano telovadnico nameravajo že prihodnji mesec preseliti stroje in opremo iz pretesnih najetih prostorov podjetniškega inkubatorja. »Šlo bi lahko tudi hitreje, če pri nas ne bi bilo toliko birokracije in če ne bi bilo težav s preurejanjem nekoč skupnih napeljav in infrastrukture. Za zdaj nas bo v novih prostorih delalo sedem in glede na prve znake ohlajanja svetovnega trga se še ne bomo širili,« pravi Poredoš. Dve industrijski prodajalni, ki ju je Poredoš kupil skupaj s telovadnico, pa imata še naprej v najemu Arum in Aha Mura v stečaju, ki v teh prostorih prodajata vsak svoje tekstilne izdelke.
 

Načrtujejo tehnični trgovski center


Pomemben korak k vračanju življenja za Murino ograjo je naredil celjski Inpos Ivana Pfajfarja, ki je kot največji kupec Murinih nepremičnin decembra kupil tri proizvodne dvorane nekdanje tovarne. V eni kot najemnik nadaljuje proizvodnjo tekstilna tovarna Arum z okrog 300 zaposlenimi, v drugi pa je Inposovo hčerinsko podjetje Lesoprodukt konec leta uredilo grosistično skladišče za lesne obloge, plošče in material za mizarje. Kmalu bodo uredili še maloprodajni del, kjer bodo plošče razrezovali po meri. »Najti nam je uspelo tudi najemnika, ki bo na okrog 1000 kvadratnih metrih hale uredil prodajalno avtomobilskih rezervnih delov, sami pa počasi pripravljamo načrte za lasten tehnični trgovski center v tretji, zdaj še prazni hali. Toda odprli ga ne bomo prav hitro, ker imamo vrsto naložb drugod po Sloveniji,« pravi Pfajfar. Kot je dejal, ga nakup preostalih nepremičnin v stečaju ne zanima.
 

Za preostale nepremičnine malo zanimanja


image
Table nekdanjega paradnega konja slovenske tekstilne industrije je zunaj tovarniškega območja mogoče videti le še malokje.


Boxmark leather, ki ima v najeti hali CMT svojo poslovno enoto s skoraj 200 zaposlenimi že četrto leto, tudi po tem, ko je to dvorano prevzela ločitvena upnica DUTB, ostaja v istih prostorih. Simona Rodež z DUTB pravi, da najemna pogodba še ni podpisana, a da je obojestranski interes za nadaljevanje najema. Kljub temu DUTB halo, tako kot vse nepremičnine v svoji lasti, prodaja na svojih spletnih straneh. Sami so v stečaju dvorano prevzeli s poplačilom dobrega milijona evrov svojih terjatev, zdaj pa isti objekt prodajajo za poldrugi milijon. Kupcev še ni, tako kot ni resnega zanimanja za nepremičnine, ki jih nameravata prodajati oba stečajna upravitelja. Še posebno veliko parkirišče, ki je del stečajne mase Aha Mure, bo stečajni upravitelj po izklicni ceni 964.800 evrov težko prodal, saj to pomeni več kot 40 evrov za kvadratni meter zemljišča. V severni obrtno-industrijski coni Murska Sobota so namreč stavbna zemljišča bistveno cenejša.