Prva vetrnica pri nas že stoji

Enerconova vetrnica z močjo 2,2 megavata bo predvidoma proizvedla dovolj energije za 1100 slovenskih gospodinjstev.

Objavljeno
29. september 2012 18.13
Vetrnica Dolenja vas
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Dolenja vas - Nič dežja in nič vetra je bilo danes zjutraj na Griškem polju pri Dolenji vasi, torej pogoji, ki so omogočili, da je ogromen žerjav na vrh stolpa lahko dvignil rotor z eliso in ga združil s statorjem.

Stolp je visok 97 metrov, skupaj z generatorjem pa meri 99,9 metra. Premer elise je 71 metrov, en krak pa meri 35 metrov. Danes so začeli razstavljati tudi 112 metrov visoki žerjav. Odpeljali ga bodo tako, kot so ga pripeljali - s približno 20 tovornjaki.

Enerconova vetrnica z močjo 2,2 megavata (obratovala pa bo z močjo do dveh megavatov), naložba družbe Alpe Adria Energija, bo proizvedla predvidoma 4,5 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma energije za 1100 slovenskih gospodinjstev. Vrednost naložbe bo znašala približno 3,6 milijona evrov.

Prva velika vetrna turbina v Sloveniji je zrasla v mesecu dni. Gradnja, ki se je začela 28. avgusta, pa je stala vse dni, ko je v Dolenji vasi pihalo ali deževalo.

Toda postavitev vetrnice in njen zagon (bo)sta pravzaprav finale projekta, začetega že pred desetimi leti. Vetrnica bi se vrtela že skoraj dve leti, če anonimnež s prijavo na protikorupcijsko komisijo ne bi sprožil upravnih zapletov. Trije izmed 61 članov agrarne skupnosti oziroma njihovi dediči namreč niso podpisali soglasja za gradnjo na zemljišču, ki je v lasti agrarne skupnosti. Investitor je moral ustaviti dela, odpeljati žerjav, ostale naprave in bivalnike in čakati na to, da so predstavniki agrarne skupnosti poiskali manjkajoče podpise. Kar je naložbo podražilo za približno pol milijona evrov.

Na to, da se bo vetrna turbina prvič zavrtela, bo treba še nekaj časa počakati. Delavci imajo še približno za teden dni dela v stolpu, nato pa bo treba vetrnico pripraviti za končni tehnični pregled. Več podrobnosti v Delu v prihodnjem tednu.