Ministrstvo o menjavi strupene zemlje še molči

Izvajalec sanacije vrtcev še ni izbran, v varnostnem načrtu pa je zapisano, da naj bi onesnaženo zemljo vozili na gradbišče severne vezne ceste.

Objavljeno
11. september 2019 06.00
Posodobljeno
11. september 2019 06.00
Kdo bo odstranjeval strupeno zemljo na igrišču enote Ringa Raja še ni znano, niti ni znano, kdaj naj bi se to zgodilo. Je pa v projektu omenjeno, da naj bi zemljo vozili na gradbišče severne vezne ceste. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Celje – Poletne analize zemlje na igriščih vrtčevskih enot Ringa Raja in Mavrica so pokazale, da je stanje še slabše, kot so kazale analize septembra 2017. Zemljo, ki ima presežene kritične vrednosti svinca, cinka, kadmija in arzena, nameravajo po varnostnem načrtu odvažati na gradbišče severne vezne ceste. Helena Grčman z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani opozarja, da to ni mogoče in da bi tudi morebitno začasno deponiranje te zemlje na nasipu morali odobriti na ministrstvu za okolje in prostor. Ministrstvo podrobnih informacij do izbire izvajalca ne daje.

Analiza, ki jo je opravil infrastrukturni center za pedologijo in varstvo okolja biotehniške fakultete, je na delu igrišča vrtca Ringa Raja pokazala močno onesnaženje. Kot so zapisali, so tam odkrili velike »oziroma ekstremne vsebnosti cinka«, kritična vrednost svinca je skoraj tridesetkrat presežena, podobno je bilo pri kadmiju in arzenu. Sondiranje so opravili tudi v zeliščni gredi in sklenili, »da je zemljišče popolnoma neprimerno za gojenje rastlin (zelišč); četudi ne uporabljajo pridelanih rastlin, sta setev in vzdrževanje rastlin v tako onesnaženih tleh lahko vzrok za dodaten vnos tal v telo s prašenjem (vdihavanjem) ali zaužitjem prek 'umazanih' rok«.

Da največje izmerjene skupne vsebnosti predvsem svinca in cinka ponekod presegajo povprečne vsebnosti, ki so bile izmerjene leta 2017, so ugotovili tudi na igrišču enote Mavrica. Kot so zapisali, so tla »močno onesnažena s cinkom, skupne vsebnosti, večje od kritične imisijske vrednosti, smo izmerili v 12 sondah od 21«.

image
Infografika Delo

 

Kam s strupi?


Vrtci so bili med počitnicami prazni, tudi zaradi napovedane sanacije. Čeprav so zdaj spet polni, to ni noben problem, je povedal župan Bojan Šrot in dodal, da bodo otroke začasno že premestili na druge lokacije, ko se bo sanacija začela, in da z ministrstvom dobro sodelujejo. Ali so sodelovali tudi pri reševanju vprašanja, kam z onesnaženo zemljo, ni znano. Občina namreč načrtuje gradnjo severne vezne ceste in v varstvenem načrtu, ki ga je pripravilo celjsko podjetje Si Eko, piše, da naj bi zemljo, ki je ocenjena kot nenevaren odpadek, iz obeh enot odpeljali prav na gradbišče nasipa severne vezne ceste. Določeno je, da se ne sme mešati z obstoječo zemljino, da mora biti narejena podlaga iz folije, na katero se bo sipal material, in da mora biti izkopani material pokrit.

Helena Grčman z biotehniške fakultete, ki je nasprotovala odlaganju onesnažene zemlje iz hudinjskega vrtca na nasip severne vezne ceste že pred dvema letoma, tudi tokrat vztraja: »Če se izkopano zemljino želi uporabiti za druge namene, mora ta ustrezati pogojem, ki so opredeljeni v uredbi o obremenjevanju tal z vnašanjem odpadkov. Koncentracije kovin v odstranjeni zemljini iz omenjenih celjskih vrtcev presegajo vrednosti iz te uredbe, kar pomeni, da uporaba za nasipavanje ni možna.« Dodala je, da so v primeru hudinjskega vrtca onesnaženo zemljino izjemoma začasno odložili na tudi sicer onesnaženem območju Stare cinkarne: »Odlaganje onesnaženih zemljin, tudi če je začasno, v neonesnaženem okolju je zagotovo manj primerno in ga mora prej odobriti ministrstvo za okolje in prostor.«

image
Na enem delu enote Ringa Raja v Nušičevi ulici so odkrili tudi tridesetkrat presežene kritične vsebnosti svinca, problematični so tudi cink, kadmij in arzen. FOTO: Špela Kuralt/Delo

 

Sanacija še letos?


Ko so pred dobrimi štirimi leti sanirali ljubljanske vrtce, je onesnaženo zemljo Kemis odpeljal v Avstrijo. Kako bo v Celju, ni znano, z ministrstva so odgovorili le, da bodo lahko več informacij dali »po pravnomočnosti odločitve o oddaji javnega naročila«. Prijavila sta se dva ponudnika, po naših informacijah naj bi šlo za družbo VOC Celje, ki je sanirala že hudinjski vrtec, in podjetje Inkaing iz Ljubljane. Vlada pa je pred kratkim projekt uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov 2019–2022 in ga ocenila na 590.000 evrov. Letos naj bi investicija stala 400.000 evrov, prihodnje leto pa 190.000 evrov.