Prihodnji teden začetek sanacije dveh celjskih vrtcev

Potek del bodo predstavili na današnjem sestanku, nesanirana igrišča pa ostajajo do nadaljnjega zaprta.

Objavljeno
16. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
16. oktober 2019 06.00
Vrtec Ringa raja bodo začeli sanirati prihodnji teden. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Celje – Predstavniki ministrstva za okolje in prostor (Mop) in občine se bodo danes sestali s starši otrok, ki obiskujejo enoti vrtca Mavrica in Ringa raja, katerih igrišči bodo začeli sanirati prihodnji teden. Ljubljansko podjetje Inkaing mora sanacijo zaključiti v 130 dneh. Kam bodo zemljo, polno težkih kovin, odpeljali, bo morda znano po današnjem sestanku.

Kot so sporočili z Mopa, morajo biti glavna gradbena dela, to je odstranitev onesnažene zemljine in dovoz tampona ter nove zemlje, zaključena v dveh mesecih. Kako natančno bo sanacija potekala in predvsem, kam z otroki v času sanacije, bodo starši izvedeli na današnjem sestanku.

Občina je doslej že sanirala enoti Hudinja in Aljažev hrib, Mop je obljubil sanacijo drugih vrtcev. Letos bodo sanirali dva, za preostale pa so se občina in vrtci odločili, da ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do nadaljnjega zaprejo njihova igrišča. Čeprav je analiza pred dvema letoma pokazala, da ima zemlja v enoti Sonce vsebnosti kadmija, svinca, cinka in arzena nad kritičnimi vrednostmi, vrtca doslej niso zapirali.

image
Igrišča vrtcev so v začetku oktobra zaprli. FOTO: Špela Kuralt/Delo

 

Ali je možno, da NIJZ ni bil seznanjen z analizami?


Zdaj pa je NIJZ za to enoto sporočil: »Izmerjene vrednosti potencialno toksičnih elementov v tleh vrtca Sonce so visoke in za zagotovo preprečitev izpostavljenosti bi bilo na tem območju igro, vsaj do izvedbe točkovnih meritev, najbolje zaustaviti.« Zakaj niso tega sporočili že pred dvema letoma? Iz NIJZ so za Delo odgovorili: »Z meritvami izpred dveh let do takrat nismo bili podrobneje seznanjeni.« Meritve je Mestna občina Celje pred dvema letoma objavila na spletni strani, objavljene so tudi na spletni strani Mopa.

image
Igrišča so zaprta tudi v popoldanskem času. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Iz NIJZ so dodali, da vse to ne pomeni, da je celotno igrišče onesnaženo, da pa bi le meritve posameznih vzorcev, ne združenih v enega, kot je bilo to narejeno pred dvema letoma, pokazale, kateremu delu igrišča se je treba izogibati. Ravnateljica vrtca Vanja Krašovic je dejala, da je bila odločitev o zaprtju vrtca tako pravilna: »Kot ravnateljica sem odgovorna za varnost otrok, zato upoštevam priporočila strokovne institucije. Tako kot so zapisana, pa je ob obstoječem stanju naših igrišč nemogoče zagotoviti varno igro, zato aktivno iščemo rešitve, ki niso enoznačne. Strinjam se s starši, da bi analiza krvi otrok morda lahko dokazala, da so dosedanji ukrepi oziroma protokoli bili dovolj za zaščito otrok ali pa morebiti ne. Potem bi lahko tudi NIJZ premislil o izdanih priporočilih.«