Za pomoč v hrani pol milijarde evrov

EU bo prihodnje leto v programu razdeljevanja hrane najbolj ogroženim zagotovila 500 milijonov evrov iz proračuna.

Objavljeno
11. oktober 2012 18.47
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Upravljalni odbor za skupno ureditev kmetijskih trgov pri evropski komisiji je danes izglasoval dodelitev sredstev EU za program razdeljevanja hrane najbolj ogroženim za leto 2013. Za ta namen bo na voljo 500 milijonov evrov proračunskih sredstev.

Od programa pomoči najbolj ogroženim bo, kot navajajo, imelo koristi več kot 18 milijonov ljudi v 19 državah članicah EU. Program se bo izvajal tudi v Sloveniji, kjer bo za razdeljevanje hrane na voljo skoraj 2,6 milijona evrov. To bo sicer zadnje leto izvajanja programa v tej obliki, torej s financiranjem iz skupne kmetijske politike, so sporočili iz Bruslja.  Novi predlogi za širši, bolj fleksibilen program, ki bo tesneje povezan s politiko socialne kohezije, bodo predvidoma predstavljeni do konca tega meseca, in sicer pod pristojnostjo komisarja EU za socialne zadeve Laszla Andorja.

»Lahko smo ponosni na dosežke tega programa v zadnjih letih, vendar je zdaj čas, da razmislimo, kako bi še naprej najbolje zadovoljevali potrebe najbolj ogroženih«, je poudaril komisar EU za kmetijstvo Dacian Cioloș. Dodal je še, da je komisija predlagala, da v njenem predlogu proračuna za obdobje 2014-2020 rezervira 2,5 milijarde proračunskih sredstev za naslednji program pomoči najbolj ogroženim. » Ker bi jo bilo primerneje uvrstiti med cilje EU za zmanjšanje revščine, je to financiranje predvideno v okviru politike socialne kohezije (postavka 1), namesto v okviru skupne kmetijske politike.«

Program EU za razdeljevanje hrane se izvaja od decembra 1987, ko je evropski svet sprejel vrsto pravil za sprostitev intervencijskih zalog kmetijskih proizvodov državam članicam, ki so jih želele porabiti kot pomoč v hrani za najbolj ogrožene v EU. V zadnjih letih je program postal pomemben za oskrbo organizacij, ki delujejo v neposrednem stiku z najrevnejšimi prebivalci EU. Reforme so nato privedle do bolj tržno usmerjene skupne kmetijske politike z veliko nižjimi ravnmi intervencijskih zalog. Zato je bil program v letu 2012 revidiran in med drugim so bili uvedeni ukrepi, povezani s prehranskimi vidiki, za olajšanje dostopa do proizvodov na odprtem trgu, tako da so zdaj lahko vključeni sadje, zelenjava, goveje meso in tunina v konzervah. Dejansko v okviru programa 2013 skoraj ni zalog iz javnih intervencijskih skladišč. Komisija trenutno pripravlja konkretne predloge za oblikovanje prihodnjega programa v okviru politike socialne kohezije, ki naj bi bili objavljeni 23. oktobra.

Glede prihodnosti programa je komisija v svojem predlogu večletnega finančnega okvira za obdobje 2014-2020 navedla, naj se za sedemletno obdobje zagotovijo proračunska sredstva v višini 2,5 milijarde evrov, s katerimi bo še naprej omogočeno financiranje pomoči EU najbolj ogroženim.