Namigi prireditev: Kraljevi kozolci, Sound Explicit in Muzikofilija

Predstavili bodo diapozitive kozolcev Nika Kralja, začenja se ciklus zvočnih in avdioeksperimentalnih perfomansov, v Novem mestu pa predstava Oliverja Sacksa.

Objavljeno
07. september 2020 08.00
Posodobljeno
07. september 2020 08.42
Niko Kralj: Dežela kozolcev FOTO: Arhiv Dežele kozolcev
R. L., Deloskop
R. L., Deloskop

Ponedeljek, 7. septembra



RAZSTAVA
 

Kraljevi kozolci: Ob stoti obletnici rojstva Nika Kralja


Dežela kozolcev, Šentrupert, ob 19. uri

Arhitekta, oblikovalca in profesorja Nika Kralja zagotovo najbolj poznamo po znamenitih stolih rex. V 70. letih je Niko Kralj velik del svojega interesnega področja posvetil kozolcem, ki jih je razumel kot eno od največjih mojstrovin ljudskega stavbarstva. Postavljal jih je ob bok holandskim mlinom na veter. Menil je, da je kozolec v slovenskem prostoru posebnost, v njem je videl znanje tesarskih mojstrov, iskal njegov izvor in ga povezoval s sušilnimi napravami po svetu. Razsežnost njegovega zbiranja gradiva pa ni bila omejena le na Slovenijo, pač pa je iskal vzporednice tudi po drugih državah.

V Deželi kozolcev hranijo 4550 diapozitivov Kraljevega terenskega dela med kozolci, ki jih je muzeju podarila njegova hči Veronika Kralj-Iglič. O Niku Kralju bodo na dogodku spregovorili zasl. prof. dr. Janez Bogataj, prof. dr. Jasna Hrovatin, Andrej Martin Kostelec, župan Občine Šentrupert, Joži Sinur, vodja izpostave JSKD Trebnje, Alenka Stražišar Lamovšek, kustosinja razstave, in Veronika Kralj-Iglič, ki bo predstavljeno gradivo v obliki razstave tudi uradno odprla. Razstava bo na ogled do 30. oktobra.



GLASBA
 

Sound Explicit 2020


Galerija Jakopič, Ljubljana, ob 20. uri

image
Monolit FOTO: Arhiv Sound Explicit


Sound Explicit 2020
je ciklus zvočnih in avdioeksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav in improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus so zasnovali v letu 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju zvočnih umetnosti, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah. Sound Explicit predstavlja številne premiere, nekateri nastopi pa so enkratni dogodki, ki so izvedeni samo enkrat v okviru ciklusa.

Letošnja sedemnajsta edicija ciklusa Sound Explicit prinaša bogat glasbeni program kar petih koncertov vrhunskih mednarodno uveljavljenih izvajalcev v dveh večerih. Danes bo nastopil trio Monolit, ki ga sestavljajo Zsofi Klacsmann, Žiga Golob in Andrej Hrvatin, nato pa se bosta predstavila še Tomaž Grom in Zlatko Kavčič.



PREDSTAVA
 

Oliver Sacks: Muzikofilija (Zgodbe o glasbi in možganih)


Anton Podbevšek Teater, Novo mesto, ob 20. uri

image
Muzikofilija FOTO: Barbara Čeferin


Oliver Sacks
, klinični nevrolog in univerzitetni profesor, po lastnih besedah preprost podeželski zdravnik in pripovedovalec zgodb, je avtor številnih znanstvenih člankov in desetih knjig ter dobitnik prestižnih nagrad.

Odgovoru na vprašanje o smislu človekovega bivanja, ki si ga že od nekdaj postavljajo umetnost, znanost in filozofija, se je najbolj približal v zgodbah o možganih in glasbi, ki jih je nesistematično zbiral vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Zgodbe o neverjetni terapevtski moči glasbe ter o vztrajnosti glasbenega spomina, ki se upira številnim možganskim poškodbam, namreč kažejo, da je glasba močnejša in nevarnejša, kot si sploh lahko predstavljamo. Predstavo je režirala Ivana Djilas, igrajo pa Aleš Valič, Aljaž Jovanović in Boštjan Gombač.