Namigi prireditev: Marpurgi, Poklon viziji in Klavirski trio Rêverie

Krstna izvedba opere Nine Šenk in Igorja Pisona, filmsko dogajanje v Gorici in Novi Gorici, v Klubu CD pa se bodo predstavile tri mlade glasbenice.

Objavljeno
02. oktober 2020 08.30
Posodobljeno
02. oktober 2020 08.30
Marpurgi Foto Tiberiu Marta
R. L., Deloskop
R. L., Deloskop

Petek, 2. oktobra



OPERA
 

Marpurgi


Opera in balet SNG Maribor, Velika dvorana, ob 19.30

Danes bodo v Mariboru krstno izvedli opero Nine Šenk in Igorja Pisona Marpurgi pod taktirko Simona Krečiča in v režiji Igorja Pisona, ki je nastala po motivih istoimenskega romana Zlate Vokač Medic. Nastopili bodo Sabina Cvilak, Jaki Jurgec, Martin Sušnik, Bogdan Stopar, Sebastijan Čelofiga, Irena Petkova, Julija Jurgec/Rene Vujinić Cvilak ter zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

Ob jubileju so v Slovenskem narodnem gledališču Maribor z naročilom glasbenogledališke novitete, sodobne opere Marpurgi, počastili stoletnico mariborske Opere, ki je maja 1920 izvedla produkcijo vodvilske operete Mam'zelle Nitouche. »Marpurgi so opera, ki se močno navezuje na tradicijo. Moj glasbeni jezik je jasen stik s tradicijo, prepleten z 'novejšimi' zvočnimi rešitvami, s širjenjem harmonije, zvočne pokrajine in barv,« pravi skladateljica Nina Šenk.



FILM
 

21. filmski festival Poklon viziji


Mostovna, Nova Gorica, ob 16. uri

image
Srdana Golubović Oče Foto Press


Filmski festival Poklon viziji tudi tokrat nudi brezplačen ogled filmov za vse generacije. Čezmejno dogajanje bo zajelo različne kraje v Sloveniji in Furlaniji - Julijski krajini. Prvi del festivala bo do 6. oktobra oživil Gorico in Novo Gorico. Filmska karavana se v naslednjih dneh seli v Izolo, Špeter, Videm, Trst ter Ljubljano, kjer bo v sodelovanju s festivalom Liffe potekala slovenska premiera zadnjega filma Srdana Golubovića Oče.

Letošnja novost je program za družine s filmom Črte v pesku Francisa Alÿsa. Festival se bo začel z odprtjem razstave Prostori v prostoru v novogoriški Mostovni, ob 18. uri pa bo sledil 1. tekmovalni sklop kratkih filmov.



GLASBA
 

Klavirski trio Rêverie


Cankarjev dom, Klub CD, Ljubljana, ob 19.30

image
Klavirski trio Rêverie Foto Eva Mustafa


Klavirski trio Rêverie sestavljajo mlade glasbenice v zasedbi: Tanja Činč (klavir), Mojca Jerman (violina) in Katarina Leskovar (violončelo). So večkratne nagrajenke domačih in mednarodnih tekmovanj. Po prejetih prvih nagradah na tekmovanjih Primoža Ramovša, Tartinija in Grand Prize Virtuoso so koncertirale v številnih mestih doma in po svetu. Odpravile so se na turnejo v Argentino, kjer so izvedle šest koncertov, igrale so v Beethovnovi hiši v Bonnu, v Parizu, Londonu, Budimpešti, Kilchbergu, Trstu, Devinu in v Zagrebu.

V juliju 2015 so članice tria v studiu Činč posnele promocijski CD. Skupaj delujejo od jeseni 2012. Do leta 2016 je bil njihov profesor Tomaž Lorenz, pozneje pa so se izobraževale pod mentorstvom prof. Chie Chouja na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.