Glavni namen robotske chefinje je kuharje razbremeniti ponavljajočih opravil in jim dati možnost, da se v večji meri posvetijo potrebam strank, je poudaril asistent direktorja prodaje pri omenjenem podjetju Tan Tun Lim. Dejal je, da so se pri podjetju odločili prav za lakso, ker velja za najbolj priljubljeno jed, katere pripravo ljudje spremljajo v živo. Tan Tun Lim je še dodal, da si v podjetju prizadevajo tudi za prilagajanje zasnove, ki bo lahko postregla z lokalno ocvrto jedjo in juho z rezanci ter rakci.
Po novem bodo t. i. laksa postaje oziroma gostinski obrati, ki pripravljajo lakso, pred gosti in so za to doslej potrebovali dva kuharja, ob Sophie potrebovali le še enega. Njegova glavna naloga bo menjava sestavin in ohranjanje higiene obrata. »Odlično je, res ni razlike med lakso, ki jo postreže Sophie, in lakso, ki jo postreže človek«, je za AFP dejal eden od gostov Paul Yong. Kako Sophie pripravlja jed si oglejte TUKAJ.
V Singapurju vse več robotov
Delo robotov v mestni državi z visoko tehnologijo ni nič novega, saj so se prejšnji mesec čiščenja umazanije v hotelih, trgovskih centrih in vladnih uradih lotili prav roboti z ovalno oblikovanimi glavami, ki imajo namesto oči luči.
Roboti, ki jih proizvaja lokalno podjetje LionsBot, so sposobni avtonomno sesati, ribati in pomivati, obenem pa ljudi zabavati z repanjem v angleščini. Znajo se tudi pošaliti, če pa so jim ljudje v napoto, jih prosijo, da se umaknejo.
Ti delavci, ki se ne utrudijo, govorijo vse štiri uradne jezike v Singapurju – angleško, malajsko, mandarinsko in tamilsko, pa tudi japonsko in t. i. singlish, ki je pogovorni jezik, v katerim se angleščina spaja z izrazi množice lokalnih jezikov oziroma narečij.
Za zdaj delo opravljajo štirje roboti prijaznega videza, do marca prihodnje leto pa naj bi za čistočo v mestni državi skrbelo skupaj 300 primerkov.